26.01. - 27.01.2024.

Noć muzeja 2024.

MUZEJ MIMARA
Rooseveltov trg 5

Noć muzeja 2024.
26. siječnja 2024.

Iako je zgrada Muzeja Mimara u procesu složene obnove (konstrukcijske potom cjelovite i energetske) te se izložbe ne mogu realizirati u stvarnom prostoru, virtualno okruženje omogućilo nam je da Vam nastavimo predstavljati rezultate svoga rada. Muzej Mimara, kao i svih proteklih godina, i ovogodišnjom prezentacijom potvrđuje vrijednost i značaj susreta s istinskom umjetnošću.

Na mrežnim stranicama Muzeja Mimara čekaju Vas brojni sadržaji poput virtualne šetnje muzejom, muzejskog bloga sa zanimljivim pričama iz muzeja, kataloga virtualnih izložbi te brojnih raznorodnih aktualnih izložbi.

PROGRAM:

1.
Virtualna izložba „Muzej Mimara – obnova“
Izložba posvećena obnovi Muzeja Mimara donosi pregled djelovanja muzeja te predstavlja važne segmente radova na obnovi zgrade muzeja nakon potresa – povijest zgrade i muzeja, oštećenja od potresa, provedene konzervatorsko-istražne radove, smjernice konzervatorskog elaborata te planove za budućnost muzeja nakon ponovnog otvaranja.
Izložba se uživo može pogledati u Etnografskome muzeju u Zagrebu.
Muzej Mimara – obnova (izložba gostuje u Etnografskom muzeju

2.
Digitalni katalog izložbe „Muzej Mimara – obnova“
Digitalni katalog koji prati izložbu posvećenu prvoj fazi obnove Muzeja Mimara donosi pregled djelovanja muzeja te predstavlja važne segmente radova na obnovi zgrade muzeja nakon potresa – povijest zgrade i muzeja, oštećenja od potresa, provedeni konzervatorsko-istražni radovi, smjernice konzervatorskog elaborata te planovi za budućnost muzeja nakon ponovnog otvaranja.
Muzej Mimara – obnova (izložba i katalog)

3.
Virtualna šetnja Muzejom Mimara
Kako bismo i u trenutnim izvanrednim okolnostima, kada posjeti Muzeju Mimara nisu mogući, održali komunikaciju s publikom, pozivamo Vas da nas posjetite online i uživate u virtualnoj šetnji muzejom.
http://www.mimara.hr/

4.
Blog Muzeja Mimara – Modul za digitalno pripovijedanje
Komunikaciju s publikom proširili smo novim kanalom – blogom Muzeja Mimara – gdje možete pronaći zanimljive i edukativne tekstove o predmetima te o djelatnosti muzeja. Blog je zamišljen kao sredstvo dinamičnije komunikacije s publikom u vidu digitalnoga pripovijedanja kojim Vam na zanimljiv način prenosimo muzejske priče.
https://blog.mimara.hr/

5.
Virtualni Mimara
Kako zbog mnoštva sadržaja predstavljenog u virtualnom okruženju Muzeja Mimara tako i zbog činjenice da muzej do završetka obnove ne može otvoriti svoja vrata posjetiteljima, kao jedinstveno mjesto pristupa blogu muzeja, virtualnim izložbama, katalozima i edukativnom kutku predstavljena je platforma koja omogućava sveobuhvatan pregled aktivnosti Muzeja Mimara.
https://www.virtualni.mimara.hr/


6.
Virtualna izložba „Muzej Mimara: 30 godina djelovanja – 30 godina s vama“
Izložba je posvećena 30. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara i hommage je donatoru Anti Topiću Mimari i svim ostvarenjima kojima su ispunjena tri desetljeća djelovanja muzeja. Izvorno otvorenu u Muzeju Mimara 2017. godine izložbu sada objavljujemo u virtualnome obliku kao dio programa trajne komunikacije muzeja s publikom.
Muzej Mimara: 30 godina djelovanja – 30 godina s vama

7.
Virtualna izložba „Uspomene za budućnost… o 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara“
Izložba je posvećena 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara. Prisjećamo se i izložbi i publikacija nastalih predanim radom na istraživanju i brizi o fundusu muzeja, radom koji se nastavio i iza zatvorenih vrata.
Uspomene za budućnost... o 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara

8.
Virtualna izložba „Ante Topić Mimara – Donatorstvo kao sudbina – izložba u povodu 120. obljetnice donatorova rođenja“
Izložba „Ante Topić Mimara – Donatorstvo kao sudbina – izložba u povodu 120. obljetnice donatorova rođenja“ bila je održana u Muzeju Mimara od 7. travnja do 20. svibnja 2018. godine.
Ante Topić Mimara: Donatorstvo kao sudbina

9.
Virtualna izložba „Tradicija i suvremenost – Vječna potka inspiracije – Narodna umjetnost, priče, običaji, obrt i alati“
Ova izložba upućuje na odgojno-obrazovnu interakciju i potrebu promatranja oblikovnih vrijednosti djela narodne umjetnosti u potrazi za značenjem i važnošću obrtnički izrađenih predmeta. Ona je i pokušaj, ili jedan od pokušaja, da se omogući razumijevanje onoga što se zapravo podučava, i koje posljedice takvo podučavanje ima na likovno-odgojnu teoriju i praksu.
Tradicija i suvremenost – Vječna potka inspiracije – Narodna umjetnost, priče, običaji, obrt i alati

10.
Virtualna izložba „Tradicija i suvremenost – Otvori oči i vidi svijet“
Projekt "Otvori oči i vidi svijet" predstavlja inovativnu online platformu Muzeja Mimara na kojoj je trajno dostupan pregled virtualnih izložbi serije natječajnih izložbi "Tradicija i suvremenost" koja je u 20 godina trajnog pedagoško-izlagačkog rada, u organizaciji UHULI na čelu s prof. Emilom Robertom Tanayem, iznjedrila iznimno bogatstvo dječjega stvaralaštva.
Tradicija i suvremenost – Otvori oči i vidi svijet

11.
Virtualna izložba: Marika Šafran Berberović „Bjeline; Svjetla; Sjene“
Marika Šafran Berberović umjetnica je velike stvaralačke moći, erudicije i bujne mašte koja je stišanim kolorističkim intenzitetom oblikovala svoj nježni i bajkoviti svijet. Ova izložba prigoda je da se trajno i stručno dokumentira njezin doprinos hrvatskoj likovnoj kulturi, da se obrati pažnja na djelo talentirane umjetnice zavidnog opusa.
Marika Šafran Berberović – Bjeline; Svjetla; Sjene

12.
Virtualna izložba: Ivan Fijolić „Bez naziva“
Ivan Fijolić svestrani je hrvatski umjetnik mlađe generacije bogatog kiparskog opusa, ali i zanimljivog te iznad svega zaigranog crtačkog rukopisa. Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada, među njima i Rektorove nagrade te nagrade Trijenala hrvatskog kiparstva. Javnosti je najpoznatiji po svojim (javnim) skulpturama, a ovom izložbom predstavlja svoj crtački opus.
Ivan Fijolić – Bez naziva

13.
Virtualna izložba: Silvester Plotajs Sicoe „Punk kubizam“
Silvester Plotajs Sicoe akademski je slikar, rođen u Ljubljani. Svoj opus temelji na neprestanoj naraciji bez ideoloških premisa. Predstavljena je serija ulja i akrila na platnu nastalih između 2020. – 2022. inspirirani punk kulturom s asocijacijama na sintetički kubizam početka 20. stoljeća.
Punk kubizam

14.
Digitalni katalog virtualne izložbe „Uspomene za budućnost… o 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara“
Uz izložbu posvećenu 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara izrađen je digitalni katalog koji donosi pregled izložbi i publikacija nastalih predanim radom na istraživanju i brizi o fundusu muzeja, radom koji se nastavio i iza zatvorenih vrata.
Uspomene za budućnost... o 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara

15.
Katalog Milica Japundžić „Pomorski trgovački putovi u Aziji (XV. do XVIII. st.) – izvozni dalekoistočni porculan i keramika u Muzeju Mimara“
Katalog predstavlja predmete iz Zbirke kineske i drugih azijskih umjetnosti Muzeja Mimara nastalih u Kini, Japanu i Vijetnamu od XVI. do XVIII. stoljeća. Ovi predmeti nastali su za izvoz što se odražava u njihovom oblikovanju i načinu ukrašavanja prilagođenom ukusu europskog i drugih azijskih tržišta.
Pomorski trgovački putovi u Aziji

16.
Digitalni katalog „Umjetnost Iberskoga poluotoka u Muzeju Mimara – odabrana djela primijenjene umjetnosti“
U zbirkama Muzeja Mimara čuvaju se, među ostalima, i predmeti primijenjene umjetnosti nastali na Iberskom poluotoku u razdoblju od XIII. do XIX. stoljeća. Ovim katalogom želimo spoznaje o tim predmetima upotpuniti i predstaviti javnosti, čime dajemo svoj doprinos proučavanju bogate i raznovrsne umjetničke proizvodnje na području Iberskoga poluotoka.
Umjetnost Iberskoga poluotoka u Muzeju Mimara

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Posjet

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje