23.01. - 23.10.2024.

Ivan Fijolić - Bez naziva


Virtualna izložba

Ivan Fijolić
Bez naziva


23. siječnja 2024. – 23. listopada 2024.O izložbi
Ivan Fijolić svestrani je hrvatski umjetnik mlađe generacije bogatog kiparskog opusa ali i zanimljivog, te iznad svega zaigranog crtačkog rukopisa koji nije bio toliko izložen javnosti. Rođen je u Zagrebu gdje je, nakon Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, diplomirao na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u klasi Mire Vuce. Radi na Akademiji likovnih umjetnosti kao profesor.

Do sada, u periodu svog umjetničkog djelovanja ostvario je pet prestižnih nagrada od kojih je i Rektorova nagrada za izložbu «Check your head out», te jedna od tri jednakovrijedne nagrade na XII. trijenalu hrvatskog kiparstva u Gliptoteci 2015.g. Sudjelovao je na više od osamdeset skupnih izložbi i četrdeset samostalnih. U svojim radovima zastupljen je u zbirci suvremene umjetnosti Filip Trade u Zagrebu i u Muzeju krapinskog pračovjeka u Krapini. Javnosti je posebno prepoznatljiv po svojim skulpturama u javnom prostoru od kojih je posebni interes publike izazvala skulptura Bruce Leea u Mostaru u Bosni i Hercegovini, te spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je od 2019.g. postavljen u Glini.

O svom radu Ivan Fijolić kaže kako kreativne poticaje nalazi u svakodnevici, krećući od uloge sudionika i promatrača društvenog ritma ulice te šarolikih tema medijskog prostora ali i kritičkog slušača i interpretatora unutarnjih nemira te vanjskih podražaja. U crtežu se izražava kroz elektroničke medije prikazujući karikaturalne i stilizirane likove naglašenih obrisnih kontura. On vrlo jednostavno u konstantnoj improvizaciji pokušava pronaći smisao.

Citiram autora: „Sav taj imaginarni svijet nastojim materijalizirati pa materijalu kao ključnom mediju slojevitih vibracija uz alat posvećujem znatnu pažnju. Potencijal volumena u odnosu s vrstom materijala i karakterom obrade, predstavlja mi neizmjeran izazov. No ključan u procesu tog kreativnog poigravanja i istraživanja u mom radu ipak je crtež.“

Martina Matković
***
***


Životopis
Ivan Fijolić svestrani je hrvatski umjetnik mlađe generacije bogatog kiparskog opusa ali i zanimljivog te iznad svega zaigranog crtačkog rukopisa koji nije bio toliko izložen javnosti. Rođen je u Zagrebu (30.03.1976.) gdje je nakon Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna diplomirao na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u klasi Mire Vuce. Radi na Akademiji likovnih umjetnosti kao profesor.

Do sada, u periodu svog umjetničkog djelovanja ostvario je pet prestižnih nagrada od kojih je i Rektorova nagrada za izložbu «Check your head out», te jedna od tri jednakovrijedne nagrade na XII. trijenalu hrvatskog kiparstva u Gliptoteci 2015.g. Sudjelovao je na više od osamdeset skupnih izložbi i četrdeset samostalnih. U svojim radovima zastupljen je u zbirci suvremene umjetnosti Filip Trade u Zagrebu i u Muzeju krapinskog pračovjeka u Krapini.

Javnosti je posebno prepoznatljiv po svojim skulpturama u javnom prostoru od kojih je posebni interes publike izazvala skulptura Bruce Leea u Mostaru u Bosni i Hercegovini, te spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je od 2019.g. postavljen u Glini. Virtualna izložba Ivana Fijolića gdje su predstavljeni crteži obrađeni u digitalnom mediju pod nazivom „Bez naziva“ vidljiva je široj javnosti na stranicama Muzeja Mimara.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Posjet

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje