17.07.2023.

Studije Muzeja Mimara 50 - Šahovska garnitura iz Muzeja Mimara


Studije Muzeja Mimara 50

Krešimir Juraga:
Šahovska garnitura iz Muzeja MimaraU Zbirci bjelokosti Muzeja Mimara čuva se garnitura za šah koja se sastoji od 32 fino rezbarene i polikromirane figure tipične za francusku proizvodnju te igraće ploče koja iako nastala na sjeveru Italije krajem XV. st. pokazuje bliskost s pločama s juga Španjolske. Na francusko podrijetlo figura ukazuje oblikovanje lovaca poput dvorskih luda (u francuskome fou) te bogata polikromija koja nije česta u šahovskim setovima od bjelokosti. Figure među kojima se ističu portreti francuskoga kralja Françoisa I. i kraljice Leonor te engleskoga kralja Henryja VIII. i kraljice Mary I. nastale su početkom XIX. st., u razdoblju pojačanoga interesa za vlastitu povijest u Francuskoj, ali i intenzivnog suparništva s Velikom Britanijom.

Šahovske ploče od drva, bjelokosti i kosti izrađivane su u tehnici intarzije na jugu Španjolske i sjeveru Italije. Iako su motivi koje su obrtnici koristili često slični, s korijenima u islamskim uzorima, zamjetne su razlike u njihovu oblikovanju: s jedne strane je španjolska minucioznost i slikovitost, a s druge talijanska preciznost i interes za geometrijom i perspektivom. Figure i ploča iz Muzeja Mimara čine lijep primjer luksuznih predmeta koji su, čak i ako se nisu aktivno koristili za igranje šaha, svoje mjesto našli kao kolekcionarski primjerci vrijedni divljenja.

Autor: Krešimir Juraga
Autor fotografija: Goran Vranić
Design materijala: Ranko Novak, 1988.
Prijelom broja 50: Goran-Den Popović, POP&POP

PREUZMITE: Krešimir Juraga: Šahovska garnitura iz Muzeja Mimara / Studija 50 Muzeja Mimara

Šahovska garnitura, figure: Francuska, početak XIX. st., ploča: sjeverna Italija, kraj XV. st.; Muzej Mimara, Zagreb, inv. br. ATM 2452/1–33

Lovci, Francuska, početak XIX. st.; Muzej Mimara, Zagreb

Plavi kralj i kraljica, Francuska, početak XIX. st.; Muzej Mimara, Zagreb

Crveni kralj i kraljica, Francuska, početak XIX. st.; Muzej Mimara, Zagreb

Igraća ploča (vanjska strana), sjeverna Italija, kraj XV. st.; Muzej Mimara, Zagreb

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Posjet

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje