04.05. - 05.09.2023.

Izložba "Staklo staroga vijeka iz Muzeja Mimara" u Muzeju antičkog stakla u Zadru

Izložba „Staklo staroga vijeka iz Muzeja Mimara“ otvara se 5. svibnja 2023. na 14. godišnjicu obilježavanja otvaranja Muzeja antičkog stakla i predstavlja nastavak uspješne suradnje naših dvaju muzeja. Zadarski se muzej od prvih dana djelovanja predstavio kao istinska riznica prebogate baštine staklenih uradaka koji bijahu dijelom kulture življenja davnih stoljeća na tlu Iadera i okolnih mjesta. Muzej se, i u tome je također iskličan značaj njegova djelovanja, prezentiranjem bogatog fundusa kroz najsuvremenije odrednice muzejske djelatnosti pokazao od prvog dana živim izvorom svekolikih spoznaja o složenosti staklarstva (tvorbe staklene tvari, oblikovanja i urešavanja, staklenih predmeta, višeznačja njihove uporabe). Njegova djelatnost impozantna je - bilo da je o stalnom postavu, izložbama u njegovim prostorima, gostovanjima fundusa na izložbama van Zadra, sudjelovanjima na skupnim izložbama; radu staklarskih radionica; pedagoškoj radionici i predavanjima bujnoj međumuzejska djelatnost - sve su to sjajni segmenti djelovanja Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Spremnost svih djelatnika MAS-a na kolegijalnu, hvalevrijednu susretljivost i suradnju posebice je došla do izražaja u godinama nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. Muzej Mimara je teško oštećen, oštećena su i neka od djela; neizvjesnost je ispunila svakidašnjicu i u dubokoj strepnji zatvorena su za javnost vrata Muzeja Mimara. Kolege iz zadarskog muzeja pružile su u tim trenucima nezaboravnu pomoć – oštećeni predmeti iz zbirke stakla preneseni su u Zadar i restaurirani u muzejskoj radionici.

Djelatnici Muzeja Mimara, nedaćama usprkos, nakon potresa su u kontinuitetu nastavili sa radom – obrađuju se zbirke i publiciraju radovi; radi se kontinuirano na zaštiti i pohrani fundusa; intenzivirali smo u novoj situaciji našu prezentaciju na web stranici i FB, Instagramu, pokrenut je blog itd. itd. Priredili smo brojne značajne izložbe (dakako, u virtualnom obliku). I u tom važnom segmentu kolege iz MAS-a rado su se odazvali i potvrdili suradnju te je prezentirana, izložba „Ljudi od stakla - Pregled umjetnika i izložbi suvremenog umjetničkog stakla u Muzeju antičkog stakla u Zadru od 2009. do 2021.”

Kako bi zadarskoj publici približili kako povijest Muzeja Mimara, tako i teške trenutke kroz koje je prošao kroz protekle 3 godine ovom prigodom prezentirana je i izložba “Uspomene za budućnost … o 35. obljetnici djelovanja Muzej Mimara“. Izložba nas putem fotografija i arhivskih materijala prikazanih na eksplikativnim panoima vodi kroz sve navedene faze i uvodi u gusti preplet prošlosti, obnove i najava događanja kao potvrde sigurne budućnosti. Upravo o toj budućnosti govore ove dvije izložbe prožimajući se s ovim sjajnim prostorom, otvorenim stalno novim percepcijama posjetilaca i budućnosti prema kojoj sigurnim stazama idu zadarski i zagrebački muzej.

Zbirka stakla Muzeja Mimara na temelju 600 cjelovitih eksponata i skupine od 450 fragmenata, slijedi razvojne faze staklarstva, upozorava na zadivljujuća dostignuća i predstavlja egzaktno izvorište saznanja o svim slojevima staklarstva - njegove povijesti, tehnologije, estetskih i stilskih obrata, sagledavanja različitosti oblika, prožimanju utjecaja pojedinih zemalja u vrmenskom luku od II. tisuć. pr. Kr. do kraja XIX. st. itd. Zbirka stakla starog vijeka Muzeja Mimara zrcali upravo tu jedinstvenu sveobuhvatnost muzejske zbirke a za ovu prezentaciju odabranih 70 predmeta potvrđuju sve njene odlike istinskog pojmovnika starovjekovnog staklarstva. Egipatski balzamarij i perla izrađeni od staklene paste omatanjem oko zemljane jezgre iz II. tisuć. pr. Kr.; grčki amforiski i enohoa iz V i IV. st svjedoče o punom zamahu grčkog staklarstva. Aleksandrijske zdjelice izrađene u I. st. svjedoče o usavršavanju stakla koje, dodavanjem probranih kemijskih tvari, postaje sve prozirnije i postaje značajnom tvari izradbe luksuznih, još uvijek malobrojnih predmeta. Sirijske posude, šalice te djela nastala u Italiji i Porajnju u razdoblju od I.– IV. st. govore, pak, o istinskom bujanju staklarstva i njegovu zaživljavanju u svim segmentima života (i zagrobnog smiraja !) Rimskog Carstva.

(mr. sc. Lada Ratković Bukovčan – Predgovor i Uvod kataloga izložbe)

Preuzmite: KATALOG IZLOŽBE - "Staklo staroga vijeka iz Muzeja Mimara"

***
“Uspomene za budućnost … o 35. obljetnici djelovanja Muzej Mimara“

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Posjet

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje