01.12.2020. - 24.02.2021.

Virtualna izložba: Tradicija i suvremenost, 2020.

Dobrodošli na virtualnu izložbu dječjih likovnih radova / Welcome to the virtual exhibition of children’s artworks
TRADICIJA I SUVREMENOST / TRADITION AND CONTEMPORARITY

ZAŠTITA PRIRODNOG OKOLIŠA I BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI U LIKOVNOM IZRIČAJU DJECE
THE PROTECTION OF THE NATURAL ENVIRONMENT AND BIOLOGICAL DIVERSITY IN THE ARTISTIC EXPRESSION OF PUPILS


u organizaciji Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe (UHULI)
organized by the Croatian Association of Art Educators (UHULI)


Na žalost, ova virtualna izložba više nije dostupna. Posjetite prezentacijsku web stranicu https://tradicijaisuvremenost.online/ i razgledajte trajnu video i foto arhivu svih virtualnih izložbi "Tradicija i umjetnost".


***
Čast nam je što danas ovdje s vama u Muzeju Mimara, svjedočimo dvadesetoj izložbi Tradicija i suvremenost koja se ove godine otvara u virtualnom okruženju.

Budući da su ove godine naši učenice i učenici nastavu pratili na daljinu iz svojih domova zbog epidemije Covid-a 19, a u želji da i ove godine Tradicija i suvremenost zablista u punini stvaralaštva brojnih mladih kreativaca, produžili smo rok za dostavu njihovih likovnih radova do početka listopada 2020.

Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe (UHULI) kontinuirano već 20 godina, održava natječaj Tradicija i suvremenost, 17 godina uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a posljednjih godina uz pomoć Ministarstva kulture, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i uz pomoć entuzijastičnih članova udruge.

Time smo dosegli dvadesetu godinu djelovanja s kojom završavamo naš rad na ovom projektu. Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe okuplja one koji vjeruju u razvoj umjetnosti i u snagu likovnog obrazovanja u razvoju ljudskih potencijala.

Natječaj i izložba je tijekom ovih dvadeset godina imala za cilj pridonijeti upoznavanju i očuvanju tradicije i nacionalnog blaga kod djece i učenika, nastojeći ih potaknuti na vlastito stvaralaštvo i istraživački rad. Propitkujući lokalna, a preko lokalnih i univerzalna te globalna iskustva, ponukani su da prepoznaju i uvažavaju kulturne raznolikosti radi postizanja razumijevanja i odgovornosti te razvijanja kritičkoga, kreativnoga i skrbnoga mišljenja.

Cilj je natječaja i izložbe da učenici svojim crtežima, kolažima, slikama, reljefima i skulpturama izraze ljepotu hrvatske nacionalne baštine. Kroz likovni izričaj upoznaju svoju domovinu kako bi u multikulturnom svijetu koji ih okružuje sačuvali svoj nacionalni identitet te razvili svijest o bogatstvu i raznolikosti kulturnih baština i identiteta, kao neprocjenjivih vrijednosti u suvremenim globalizacijskim procesima.

I ove su godine sudjelovale škole, nastavnici i učenici, čiji radovi unose svježe ideje o poučavanju i učenju,nove inicijative koje nas nadahnjuju u radu s djecom. Ovdje smo da bismo svjedočili o važnosti učitelja u postignućima učenika. Postignuća učenika podrazumijevaju samosvijest pojedinca, njegovo snalaženje u središtu podsvjesnih, skrivenih i novootkrivenih ideja.

Natječaju se odazvalo 80 osnovnih škola i 4 centra za djecu s posebnim potrebama. Pristiglo je 816 učeničkih radova, a 223 rada su odabrana za izložbu. Povjerenstvo za prosudbu odabralo je najbolje radove, dodijelilo 10 nagrada i 20 pohvala učenicima te diplome likovnim pedagozima i školama.

U ime Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe (UHULI), zahvaljujemo svima koji su svih dvadeset godina sudjelovali u ovom projektu, a time i u poticanju i odražavanju kreativnog promišljanja i bogatstva izražavanja naših učenica i učenika.

Emil Robert Tanay

***
Preuzmite: Nagrađeni i pohvaljeni učenici
Preuzmite: Ostali izlagači

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Posjet

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje