15.03.2017.

Predstavljanje monografije Ljubomira Perčinlića

Predstavljanje monografije Ljubomir Perčinlić, Ulazak u prostor svjetlosnog isijavanja, održat će se u srijedu 15. ožujka 2017. u 12.00 sati, u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb.

Izdavač publikacije je Skaner Studio d.o.o. Zagreb, autor monografije je Marijan Susovski (Zagreb, 1943. – Zagreb, 2003.), povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, oblikovanje publikacije potpisuje Igor Kuduz, dizajner.

Monografiju će predstaviti:
mr. sc. Lada Ratković-Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara, dr. sc. Zvonko Maković, predsjednik Društva povijesničara umjetnosti Hrvatske, Anto Kajinić, profesor na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku i Jadranka Vinterhalter, urednica


***
Monografija Ljubomira Perčinlića (Zenica, BiH, 1939. - Zagreb, 1998.) prikazuje opus poznatog likovnog umjetnika koji je diplomirao Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu (1966.), potom se vratio u rodnu Zenicu, gdje je bio pokretač i agilni sudionik likovne scene grada. Jedan je od osnivača i članova Grupe Prostor-Oblik (osnovane 1975. u Počitelju). Sve do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini živio je u Zenici, a radio u Sarajevu kao redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti. Od 1993. živio je i radio u Zagrebu, izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, postao član Udruženja likovnih umjetnika Hrvatske, dobitnik je mnogih nagrada za likovno stvaralaštvo, radovi mu se nalaze u prestižnim muzejskim zbirkama.

Ljubomir Perčinlić slikao je mrtve prirode, interijere i pejzaže izrazite poetičnosti, potom je redukcijom boje i oblika došao do apstraktnog izraza, minimalizma i monokromnog slikarstva dominantne bijele boje. Od sredine 1980-ih eksperimentirao je s materijalima i tehnikama u duhu procesualne umjetnosti. Radio je suptilne crteže i skulpture od željeza svedenih oblika.

Publikaciju su sufinancirali:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Zagreb, Synopsis d.o.o., Zagreb , Skaner Studio d.o.o., Zagreb

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Posjet

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje