29.02. - 14.03.2020.

Portret Hrvatske 2020.

Hrvatski fotografski centar Vas srdačno poziva na otvorenje izložbe, dodjelu nagrade i promociju monografije

Portret Hrvatske 2020.

u subotu, 29.2.2020. u 12 sati
Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb

***
I ove su godine hrvatski fotografi pokazali izniman interes za natječaj PORTRET HRVATSKE 2020. Na natječaj je reagiralo 128 autora s ukupno 163 prijava i više od 800 poslanih portreta. Žiri nije imao nimalo lak posao, štoviše, mnogo se više vijećalo nego prošle godine jer su prispjele fotografije bile ne samo kvalitetne u zanatsko-tehničkom smislu, već smo dobili iznimno širok dijapazon različitih stilova fotografije unutar žanra fotografskog portreta. Na koncu smo odlučili predstaviti 50 različitih autora sa samo jednim svojim portretom. Jednom od tih će se radova na samom otvorenju izložbe dodijeliti titula PORTRET HRVATSKE 2020 i novčana nagrada u iznosu od 3.000 kn.

U monografiji PORTRET HRVATSKE 2020 koju ćemo publicirati i predstaviti na otvorenju istoimene izložbe u Muzeju Mimara 29. veljače 2020. u 12 sati nalazit će se 89 autora sa 136 portreta.

Nismo kod biranja fotografija gledali samo na zanimljiva lica u karakternom, psihološkom, regionalnom ili etnografskom kontekstu, niti smo se vodili isključivo kriterijima fizičke ljepote. Komparirali smo atmosferu cijelog plana / kompozicije fotografije i portretiranih, koliko je pozadina ili lokacija istinski povezana s osobom, kao i to da fotografija u cjelini nije previše artificijelno osmišljena. Jednako tako, nismo nasjeli na “štoseve“ da samo zato jer je na fotografiji netko medijski prepoznatljiv i eksponiran to automatski predstavlja dodatne bodove i fascinaciju žirija istim.

U današnjem trenutku, kada svatko tko ima kvalitetnu kameru na mobitelu i zna koristiti filtere i efekte misli da može konkurirati profesionalnim fotografima, smatramo kako treba davati i održavati dostojanstvo fotografske profesije ovakvim manifestacijama. Prerasli smo čak i pitanje razdvajanja profesionalnih fotografa i samoukih, jer mnogi su vrlo talentirani samouki fotografi pohađali brojne tečajeve upravo kod foto-profesionalaca. Na kraju, tragamo za istinski kvalitetnim umjetničkim foto-portretom, za fotografijama koje u promatraču pobuđuju niz emotivnih i doživljajnih reakcija i koje nas neće ostaviti ravnodušnima.

Možda neke profesionalne fotografe pomalo vrijeđa da netko od njih traži da sudjeluju u bilo čemu što ima natječajni karakter ili da se dovedu u poziciju da ih “pobijedi“ netko tko iz ljubavi amaterski fotografira, iako možda i duže od njih. Ne mogu dovoljno naglastiti kako bismo voljeli da se riješe takvih predrasuda, jer ovo je šansa da na svjetlo dana dođu možda neke iznadprosječne fotografije portreta koje nikada nigdje nisu do sada objavljene. A i nije loše s vremena na vrijeme malo poraditi na preispitivanju i usavršavanju vlastitih vještina, jer uljuljkivanje na lovorikama stare slave jednako tako može pogubno djelovati na našu percepciju svijeta.

Iva Körbler

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Posjet

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje