Muzej Mimara

Izložba - Damir Vrdoljak Mandeta - Refuli

Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
28. – 30. ožujka 2017.

Izložba Damira Vrdoljaka Mandete osporava tezu o stvaranju ex nihilo. Potvrđuje da nešto može nastati i iz nečega - brodskog otpada, te da reciklaža može biti jednako bespredmetna kao i Maljevičev suprematizam.

Kreativnom intervencijom autora „ispadaju iz pravila“ lokalnog i globalnog svijeta koji sebe smatra savršenim i uređenim; plove punom parom protiv struje, bez cilja i sidrišta, sigurne od nasukavanja na pličini, a „vale su prenapučene, sve se naplaćuje“ – kaže autor koji je na morima i otocima iskusio slobodu vjetra, mirisa i šumova što ih more daje. Premda brodice i ono što je s nakupljenom patinom ostalo od očevine zadržavaju osnovnu vizualnu memoriju i narativnu strukturu, objekti Damira Vrdoljaka Mandete opi¬ru se tom prizemljenju, jer stvarnost njihove materijalne stvarnosti s onu je stranu jave.

Uzme li ih se tako, predmeti gube svoja svojstva da bi u svom eteričnom obliku pustili sidra tamo gdje im je i mjesto: u toplini srca i prostoru duše. A u društvu je ipak lakše. Kao eskadra ti artefakti nalik na neka čudna plovila koja to jesu, ali ipak nisu, ne pristaju na izazove moderniteta i post-modernizma, već stoje za sebe kao malo čudo urađeno s toliko ljubavi i mara i gotovo su iznad ili izvan pravila ovog vremena. Te tvorevine stoje pored, i samo je pitanje vremena kada će se čitava te eskadra smjestiti na sigurno, gdje može mirno čekati pogled galerijskog posjetitelja, kustosa i stručnjaka, kako bi mu svo¬ju energiju kojom je ispunjena predala na daljnju uporabu. Taj izazov i iskušenje mogu laka srca prihvatiti, jer je argument autentičnog djela na njihovoj strani.

(prof. dr. sc. Želimir Koščević)

***
Životopis

Damir Vrdoljak Mandeta rođen je u Splitu 1957. godine, a cijeli život „živi more“ koje je i glavna tema njegovih radova. Jedriličarsku karijeru nastavio je kao putopisac i novinar, dok se skulpturama bavi posljednjih 20 godina. Svoje radove počeo je izlagati 2012. godine, te je vrlo brzo stekao naklonost publike i kritičara.

Izložbe

Zavičajni muzej, Zlarin - 2012.
Alliance Fransaise de Split - srpanj 2012. - Savršeni snovi
Stara Gradska vijećnica Split - siječanj 2013.- Patina očevine
UK Parobrod, Beograd - svibanj 2013. - Patina očevine
Galerija Sebastian, Dubrovnik - rujan 2013. - Patina očevine
Muzej Mimara, Zagreb - listopad 2013. - Patina očevine
“Po bota”, Split - lipanj 2014. - Kapja mora
Galerija Ericssona Nikole Tesle, Zagreb - studeni 2014. - Kapja mora
HAZU Palača Milesi - lipanj 2015. - Buđenja
Loggia Hotel Palace, Hvar - ožujak 2016. - Buđenja