12.03. - 26.03.2016.

Hosana sinu Davidovu - retrospektivna izložba povodom 25. obljetnice Pasionske baštine

Na brojnim izložbama, samostalnim i grupnim, u okviru manifestacije Pasionske baštine izlagao je veliki broj istaknutih hrvatskih umjetnika, s djelima koja su obilježila dosege naše moderne i suvremene sakralne umjetnosti na temu Pasije. Obljetnica je prilika za sabiranje i prosudbu najzanimljivijeg i najkarakterističnijeg prikazanog na izložbama pozvanih umjetnika, i onih koji su izlagali na smotrama žiriranih skupnih izložbi. Spomenuta izložba kao svojevrsna retrospektiva uključuje nagrađene kipare i slikare na natječajnim izložbama pasionskih motiva, te autore s izložbi do troje umjetnika. Time je dobiven reprezentativan izbor otvoren različitim vidovima likovnih izričaja, umjetnika bližih likovnoj tradiciji i onih sklonih razložnoj mjeri likovnog eksperimenta.

Konačno u svim godinama održavanja Pasionske baštine pri pozivima umjetnicima vodilo se računa o kreativnoj plodnosti načina u visokoj vrijednosnoj razini pojedinih poetika, a i stručni žiri u odabiru sudionika poštivao je otvorenost ka inovativnom, ali je izborom njegovao i postulate klasične estetike.

Izložba uz prezentaciju do sada dosegnutog ima više namjena. Da bude poticaj visokim kriterijima budućeg stvaralaštva inspiriranog biblijskim motivima, ali i da potakne realizaciju izložbe dojmljive raznolikosti hrvatske sakralne umjetnosti dvadesetog stoljeća, i naših dana, pregled koji istinski nedostaje kako s umjetničke tako i vjerničke strane, kao sastavnice hrvatskog kulturnog identiteta.

Na ovogodišnjoj izložbi na temu Pasije sudjeluje tridesetak umjetnika između kojih Seder, Vulas, Botteri, Kokot, Meglić, Skračić, L. Michieli, Vojvoda, Mucko, Blažanović, P. Ujević, Čular...

prof. Stanko Špoljarić

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno