29.01. - 29.03.2016.

Donator Ante Topić Mimara - ostvarenje vizije

Izložba Donator Ante Topić Mimara – ostvarenje vizije prezentira presjek djelatnosti Muzeja Mimara (otvoren je 17. srpnja, 1987. na Rooseveltovu trgu 5, u Zagrebu), potvrđujući veličinu i plemenitost vizije koja je vodila donatora Mimaru i koja se iznimno jasno ostvarivala tijekom gotovo tri desetljeća što su protekla od otvorenja Muzeja. Fundus tvori zbirka umjetnina koju je gospodin Ante Topić Mimara (Korušce, 7. travnja 1898. – Zagreb, 30. siječnja 1987.), slikar, restaurator i kolekcionar, ostavio svojoj domovini donacijom iz 1973. i dodatkom donaciji iz 1986. želeći da taj muzej postane kulturno-edukativno središte čija će svakodnevna djelatnost ispunjavati sve pore društvene komunikacije, oplemenjujući i dajući svrhovitost dostojanstvu života namijenjenog čovjeku. Muzej je smješten u za tu namjenu preuređen središnji dio kompleksa tzv. Školskog foruma koji je na poticaj Ise Kršnjavog, predstojnika Odjela za bogoštovlje i nastavu Zemaljske vlade 1891. – 1896., izgrađen 1895. (projekt je njemačkih arhitekata Ludwiga i Hülssnera).

Jasno pozicioniran kao jedno od najznačajnijih znanstveno-edukativnih središta, Muzej Mimara ujedno je nezaobilazna točka isklične kakvoće u uklapanju Zagreba i Hrvatske u gustu mrežu kulturnih svjetskih središta. Time je dobio ulogu živoga poticajnog žarišta čija se postignuća, sasvim logično, odražavaju na cjelokupni život grada i osnažuju percepciju europskoga i svjetskog značenja Hrvatske. Stoga s radošću najavljujemo kako ćemo sljedeće godine nizom manifestacija obilježiti 30. obljetnicu djelovanja Muzeja Mimara, koja će se gotovo podudariti i sa 120. obljetnicom rođenja donatora Ante Topića Mimare. Klub prijatelja Muzeja Mimara, koji će svoje djelovanje obnoviti ovog proljeća, još je jedan od brojnih događaja koji će oplemeniti (i) svečarske dane Muzeja okupljajući brojne zaljubljenike u taj veliki domoljubni donatorov čin.

Upravo jasno sagledavanje značenja i plemenitosti tog čina te zanosa i želje koja je dovela do ostvarenja donatorove veličanstvene životne vizije potaknulo nas je da na dan otvorenja ove izložbe promoviramo novi projekt Muzeja Mimara. Naime, dvorana u južnom krilu prizemlja Muzeja, u kojoj je postavljena izložba Donator Ante Topić Mimara – ostvarenje vizije, ponijet će naziv Kolekcionarska soba te ćemo u njoj tijekom sljedećeg razdoblja, uz izložbe iz muzejskog fundusa i gostujuće izložbe, s radošću udomiti odabire iz zbirki kolekcionara koji će poželjeti s nama podijeliti tajanstva svojih umjetničkih ljubavi. Sigurni smo kako i mnoge od kolekcija koje ćemo u budućnosti vidjeti i upoznati mogu postati temelj novih galerija i izložbenih prostora. Pedagoška radionica Kolekcionarska škrinjica, koja će početi raditi za trajanja izložbe i postat će stalnim segmentom pedagoške djelatnosti Muzeja Mimara, približit će i najmlađim naraštajima ljepotu istraživanja i otkrivanja svijeta umjetnosti.

Kolekcionarska soba svojim će se programom uklopiti u bogatu muzejsku djelatnost koja će i dalje generirati odličnu prezentaciju fundusa i nove kvalitetne izložbene projekte, uspostavljati i održavati međumuzejsku suradnju, postizati veliku posjećenost te kontinuirano potvrđivati nezaobilaznost i nezamjenjivost Muzeja Mimara i njegova kulturnog, znanstvenog i edukativnog bogatstva koje emanira kako fundusom, tako i slojevitom svakodnevnom djelatnošću.

mr.sc. Lada Ratković Bukovčan

Vezani sadržaj

Događanja

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno