12.03. - 24.03.2016.

25. jubilarne svečanosti Pasionske baštine

Pasionska baština Zagreb ima čast pozvati Vas na otvorenje 25. jubilarnih svečanosti koje se održavaju pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Skupštine grada Zagreba.

Svečanosti se otvaraju u subotu, 12.3. 2016. u 12 sati u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5 pozdravnim riječima domaćina i uvaženih gostiju i retrospektivnom izložbom istaknutih hrvatskih umjetnika Hosana sinu Davidovu uz glazbeni program mješovitog pjevačkog zbora Cappella Odak / dirigentica: Jasenka Ostojić.

***
„Svečanosti Pasionske baštine u 25 godina svog kontinuiranog trajanja postale su u korizmenim danima čvrsta sastavnica kulturnog i vjerskog života Zagreba, u širem smislu i Hrvatske. Zagrebački koncertni prostori, crkve, galerije, mjesta su događanja, ali sudionici dolaze iz svih krajeva Lijepe naše, osvajajući publiku različitih generacija. Trajanje manifestacije od oko 2 tjedna prostire se svojim ozračjem i znatno duže, poradi pamtljivih koncerata i izložbi, a i zbog očekivanja novih projekata na temu Pasije. U svim sadržajnim vidovima Pasionske baštine, glazbeno-scenskim, književnim i likovnim, osmišljavani su programi dojmljive kvalitete u odmjerenoj sinergiji poštivanja vrijednosti umjetničke tradicije (s čestim naglaskom na iskustva pučkog) i otvorenosti novim pristupima u umjetničkoj interpretaciji Pasije. Pojam tradicije uprisutnjen je na dva načina, s jedne strane u prezentaciji djela bližeg ili daljeg povijesnog pamćenja, a s druge strane vidljiv je i u recentnim ostvarenjima koja koriste okvire ili tek elemente klasične estetike.

Takvoj koncepciji pripadaju i likovne izložbe, s vidljivim rasponom poetika prepoznatim u dijalogu umjetnika, onih koji svoju osobnost izražavaju u dodiru sa znanim stilovima moderne i suvremene umjetnosti, i onih sklonih manje konvencionalnim rješenjima. Oba segmenta umjetničkih određenja otkrivaju i nakanu „Pasionske baštine“ – poticanje stvaralaštva na pasionske teme, odnosno spasiti od zaborava djela baštine i pokazati njezin vitalitet.“
...
prof. Stanko Špoljarić
(iz kataloga izložbe „Hosana sinu Davidovu“)

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno