05.11. - 18.11.2018.

Viljem Klemenčič - U posjeti kod gradskih vila - izložba fotografija

MUZEJ MIMARA

Izložba fotografija
Viljem Klemenčić - U posjeti kod gradskih vila
5.- 18. studenog 2018.


Muzej Mimara predstavlja izložbu fotografija slovenskog umjetnika Viljema Klemenčića pod nazivom U posjeti kod gradskih vila. Izlaže se petnaestak fotografija aktova velikog formata. Autor se bavi fotografijom već pedeset godina, dok je tridesetosam godina posvetio temi akta.

Publika će moći razgledati izložbu u atriju Muzeja Mimara od 5. do 18. studenog.

***
Viljem Klemenčič rođen je 26. svibnja 1955. u Mariboru. Vrlo je rano osjetio da želi gledati svijet kroz fotografsku leću i ovjekovječiti ono što ga je najviše oduševljavalo. Stoga je već u 7. razredu osnovne škole kupio svoj prvi fotoaparat kako bi fotografirao izlet na kraju školske godine i sve što se događalo u vezi s njim. Ubrzo mu više nije bilo dovoljno da fotografira samo događaje, te se usmjerava na cvijeće i panoramu prekrasnoga grada Maribora. Počeo je razvijati i neku vlastitu estetiku i kompoziciju fotografije. Viljem nigdje nije išao bez fotoaparata, čak se ni tijekom služenja vojnog roka nije odvajao od objektiva i fotografiranja, zbog čega je gotovo zaradio vojni zatvor.

Nakon toga slijedi razdoblje putopisne fotografije. Zanimalo ga je sve što bi na nj ostavilo dojam, pa bi promatrač, primjerice, gledajući cvijet snimljen njegovim objektivom gotovo mogao osjetiti njegov miris i ljepotu. Kod životinja ga je zanimala gracioznost pokreta, na njegovim se panoramskim fotografijama osjetio karakter i duh snimanog krajolika, a gradovi i dvorci u samoći su pričali svoje priče.

Posebno poglavlje u umjetničkom stvaranju Viljema Klemenčiča jest akt fotografija. Njome se bavi već punih 38 godina, a zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u fotografiranju ženske ljepote na njegovim je aktima vidljiva čak i unutarnja ljepota snimljenih žena, što ga je svrstalo u red velikih majstora posebne darovitosti. Stoga ne čudi da je punih 19 godina bio službeni fotograf izbora za mis Slovenije, a na tim je priredbama mnogo fotografirao i iza kulisa kako bi prenio istinsko ozračje tog trenutka i vremena: nade, težnje, razočaranja, pa i suze tih ljepotica. Naravno, te fotografije nisu dostupne „običnim smrtnicima“.

Gotovo 50 godina stalnog fotografiranja i sve što je ikada uhvatio objektivom pažljivo je arhivirano. Svaki negativ ima svoje mjesto. No zbog skromne prirode i samozatajnosti Viljema Klemenčiča, njegova prva izložba održana je tek prije šest godina u Rogaškoj Slatini, a do danas je imao sedam samostalnih izložaba.

***
Prije 38 godina Viljem se počeo ozbiljno baviti akt fotografijom. Mnogi fotografi koji se bave snimanjem akata brzo stagniraju i ostanu na određenoj razini, a takva fotografija onda nema priču ni završnu kompoziciju. Uglavnom fotografiraju radi fotografiranja.

Viljem je i u toj fotografiji našao potpuno novu dimenziju umjetničke kreativnosti koja ga je dovela do majstorskog umijeća. Njegovi su akti priče. Oni su sudbine nekog trenutka, priče određenog vremena i nade. Dio su života u dobru i zlu. I jednostavno – odraz visoke estetske razine! Na njegovu se aktu osjeća iznimno respektabilan odnos prema ženama. Na njima se može naslutiti i duša te unutarnja ljepota tih žena, kao i njihova gracioznost i skladna ljepota. Klemenčičeva fotografija ima i svoju kompoziciju svjetlosti koja pokazuje svu ljepotu akta – siluete, kao i samog ambijenta.

Danas su ovdje fotografije koje će gledatelju ponuditi presjek Viljemova mukotrpnog rada i stvaranja. One objedinjuju stare i lijepe dvorce te mlada gola tijela, da bi na kraju prezentirale svu raskoš igre svjetlosti i sjene te gologa ženskog tijela. A tu ljepotu autor fotografija pokazuje s poštovanjem i moći velikog esteta. Nedvojbeno je da Viljem Klemenčič ima veliko poštovanje i respektabilan odnos prema ženskoj ljepoti. To se osjeća kada radi u tehnici selektivnih boja. Riječ je o fotografiji koja se najprije budi i rađa u njegovoj duši. Kada je tehnički realizira do savršenstva, tada je ponudi i našem pogledu predočujući nam svu raskoš, ljepotu, estetiku i kompoziciju svjetlosti, tame i sjene s mrvicom boje koja toj fotografiji daje poseban majstorski pečat kao obilježje prepoznatljivosti njezina autora Viljema Klemenčiča.
Bojan Maroševič

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno