18.10. - 28.10.2018.

Vesna Zednik - izložba Personae gratae

MUZEJ MIMARA
IZLOŽBA
Vesna Zednik Personae gratae

18. - 28. listopada 2018.

Udruga OS u suorganizaciji s Muzejom Mimara i Fotoklubom Zagreb, predstavlja izložbu fotografija Vesne Zednik pod nazivom Personae gratae. Izlažu se portreti dvadeset i pet hrvatskih umjetnika i znanstvenika kao crno-bijeli ciklus kojim umjetnica iskazuje svoje zanimanje za portretiranje karaktera ljudi. Autorica je kao fotografska portretistica zapažena 2016. godine na izložbi 37.-og Zagreb Salona. Izlagala je u zemlji i inozemstvu. Osobito se ističe nagrada Grand Prix Fernando Soprano na 6.-om salonu crno-bijele fotografije ove godine. Rad Vesne Zednik dokazuje još jednom čarobnu moć crno bijele fotografije. Publika će moći razgledati izložbu od 18.-tog do 28.-og listopada.

***
Preuzmite:
Opis projekta - Izložba PERSONAE GRATAE u Muzeju Mimara
Pozivnica - Izložba PERSONAE GRATAE u Muzeju Mimara

***
Riječ je o izložbi fotografskih portreta u crno-bijeloj tehnici. Autorica portretira pojedince iz svijeta umjetnosti i znanosti. Umjetnici na portretima naši su suvremenici u najširem smislu riječi. Tako ćemo se naći licem u lice s vrlo mladim umjetnicima, poput baletana Frana Kovačića, ali i s književnikom Dragutinom Tadijanovićem od čijeg nas rođenja dijeli više od stotinu godina. Unutar ovog raspona koji određuje kronološke okvire izložbe javlja se niz lica iz svijeta umjetnosti prepoznatljivih današnjim generacijama.

Bez obzira na dob portretiranih umjetnika, svi oni imaju istaknuto mjesto na hrvatskoj kulturnoj sceni. I oni koji se kao mladi umjetnici tek formiraju već su nadarenošću i marom zaslužili pažnju i izvan domovine. Spomenimo Anamariju Marković koja je ove i prošle godine bila stipendistica prestižne Vaganova baletne akademije, kolijevke najboljih ruskih balerina i Anu Mamić, stipendisticu baletne akademije Hochschule für Musik und Theater u Münchenu. Od već afirmiranih autora istaknimo književnika i prevoditelja Matu Marasa, povjesničara umjetnosti, književnika i prevoditelja Tonka Maroevića, književnika i urednika Davora Velnića, te iz mlađe generacije književnike i urednike Tomislava Zagodu i Romana Simića, književnika i prevoditelja Luku Vukušića, književnog povjesničara i teoretičara književnosti Lea Rafolta itd.

Većina je fotografija nastala u zadnjih nekoliko godina, no neke će fotografije publici djelovati vrlo poznato. Ne bez razloga. Primjerice, portret spomenutog Tadijanovića gleda nas već desetak godina s naslovnica tiskanih i elektroničkih medija i plakata, postavši nekom vrstom općeg dobra. Koliko to svakom autoru laska, toliko je ova izložba prilika da se osvrnemo i na autoricu tih fotografija, koja se sve vidljivije javlja kao vrijedan element hrvatske fotografske scene.

Vesna Zednik kao fotografska portretistica zapažena je portretom koji je 2016. u Muzeju Mimara izložen na 37. Zagreb Salonu (među osamdeset odabranih fotografija od njih oko 3.700 koliko ih je pristiglo na tu međunarodnu izložbu). Već tada uočena je njena sklonost karakternom portretiranju u crno-bijeloj tehnici. Ova izložba nastaje na tragu upravo tog portreta.

Autoricu s mnogim portretiranim umjetnicima veže dugogodišnje poznanstvo ostvareno suradnjom u književnom i drugim kulturnim portfeljima, što joj je omogućilo osoban i dublji pogled iza površine, nužan za nastajanje intimističkih portreta. Naslov izložbe upućuje na autoričinu sklonost portretiranim modelima. U tom smislu izbor portretiranih umjetnika ne smjera ni na kakav vid reprezentativnosti, odnosno može se uvjetno shvatiti kao prvi niz.

Svaki portret na izložbi bit će popraćen bilješkom o umjetniku (ime i prezime umjetnika, godina rođenja i područje djelovanja).

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno