09.05. - 22.05.2016.

Svijet u oku - The World in the Eye - izložba fotografija Saše Poldana

Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
Svijet u oku – The World in the Eye
Izložba fotografija Saše Poldana
9. - 22. svibnja 2016.
otvorenje, ponedjeljak 9. svibnja u 20 sati
***
Fotografski opus Saše Poldana tematski je raznorodan, ali prevladava interes za pejzaž, zračnu i makro fotografiju te prizore iz urbanog života. Zaljubljenik u putovanja, brzinu i sve što možemo podvesti pod pojam suvremenog hedonizma donosi nam poglede iz objektiva fotoaparata, snimane na različitim zemljopisnim širinama i duljinama. Krajolik kreiran prirodnim fenomenima, svjetlosnim ili vremenskim mijenama autor prepoznaje u trenutku te bira kompozicijski izuzetan kadar, uvijek uz mjeru istraživanja i provokacije.

Na izložbi je predstavljen odabir radova nastalih na njegovim brojnim putovanjima Sjevernom i Južnom Amerikom (Argentina, Čile, SAD), Islandom, Španjolskom, Francuskom, Italijom, Hrvatskom i Indonezijom. Dok je u ranijim fotografskim ciklusima zastupao asketski pristup te je fotografiju izlagao bez naknadnih intervencija, sada se u nekim radovima koristi metodama kolažiranja, dugim ili dvostrukim ekspozicijama, kompjutorskim programima za obradu i modificiranje fotografije, što radovima daje dodatnu likovnu komponentu i dodir suvremenosti.

Iako širokog tematskog repertoara, Saša Poldan nam donosi slike stvarnosti neočekivane posebnosti. Zalazak sunca u argentinskoj pustinji Puna, hrapava kora od soli koja oblikuje kristaličnu strukturu u pustinji Atacama u Čileu, noćni prizor iz Balija, zalazak sunca i dolazak oluje u Atacami ili pak olujno more u Ičićima samo su neki od Poldanovih fotografskih svjetova koji nam pokazuju da je zemaljska kugla prepuna zagonetnih, čarobnih i neotkrivenih kutaka.

Osobitost izložbe je i u kvaliteti produkcije i prezentacije fotografija, rijetko viđene na našim područjima. Autor odabire ekskluzivnu povijesnu tehniku platinum printa i posve recentnu tehniku fotografskih printeva apliciranih na akrilnoj podlozi velikog formata, iznimnih vizualnih svojstava. Stoga su njegovi radovi ne samo užitak za gledaoca zbog njegova već poznatog umjetničkog senzibiliteta, poznavanja métiera, sklonosti eksperimentu i perfekciji, već i iskorak u smjeru visokih dometa galerijske prezentacije fotografije u Hrvatskoj.

Za izložbu je tiskan dvojezični katalog, 72. str s tekstovima Saše Poldana i Nataše Ivančević, a 100 primjeraka je posebna naklada (limited edition) s potpisanom i numeriranom fotografijom Saše Poldana.

Kustosice: Nataša Ivančević i Helena Srakočić
Postav: Saša Poldan, Nataša Ivančević

***
Kratki životopis:
Saša Poldan rođen je 1965. godine u Rijeci. Od 1989. godine gradi karijeru u pravosuđu, a od 1992. godine je odvjetnik u Rijeci i Zagrebu. Uživa u fotografiji kao hobiju. Fotografijom se bavi od dvanaeste godine, ali joj se ponovno intenzivno vraća 2001. godine kada otkriva nove perspektive digitalnog u fotografiji. Iako spremno prihvaća sve novitete i tehnološke mogućnosti, ne odustaje od istraživanja povijesti, pa tako na izložbi istovremeno izlaže radove u platinum printu, kao tehnici 19. stoljeća, i suvremenom printu u akrilu (Diasec®). Koristi sve formate, od malog do velikog, a u jednom periodu posebno preferira panoramski format.

Voli eksperimentirati s apstraktnim u prirodi, u čemu mu zračna fotografija pruža nove mogućnosti. Eksperiment i istraživanje smatra nadahnućem. Tijekom vremena, razmišljanja o fotografiji i istraživanja, kao i aktivnog praćenja suvremenih zbivanja u umjetničkoj fotografiji, djelomično redefinira svoj pristup ovom mediju, ostajući uvijek vjeran istraživanju i eksperimentu. Smatra da je potrebno težiti pozitivnom i lijepom, ali ne povlađujući, nego provocirajući.

Fotografije mu se nalaze u zbirci riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Više: www.sasapoldan.com

Samostalne izložbe:
2010. Sve je u pogledu – Mali Salon, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci
2012. Različiti smjerovi - isto odredište – Galerija Makina, Pula
2012. Svjetlopisi - Galerija Kneževi dvori, Rab
2015. The Photos. Natural Forms as Objects of Art. - Дом-музей Матвея Муравьева-Апостола - Kuća-muzej Mouravieff-Apostol, Moskva
2016. Svijet u oku – The World in the Eye, Muzej Mimara, Zagreb
Grupne izložbe:
2010. Godišnja izložba udruge fotografa Istre - Novigrad
2011. More kao platno – 17 hrvatskih gradova
2011. Izložba finalista i pobjednika festivala Rovinj Photodays, Rovinj, Muzej za umjetnost i obrt Zagreb, Mali salon MMSU Rijeka, Galerija knežev dvor Rab
Knjige u području fotografije:
2010. Sve je u pogledu – It's All in the Eye, realizirano u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci
2016. Svijet u oku – The World in the Eye, realizirano u suradnji s Muzejom Mimara u Zagrebu

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno