06.02. - 27.02.2019.

Stjepan Đukić Pišta: Zrno soli u katedrali duha

Muzej Mimara srdačno Vas poziva
na otvorenje izložbe
Stjepan Đukić Pišta
Zrno soli u katedrali duha

u srijedu, 6. veljače 2019. u 19,00 sati
Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb

Izložba će biti otvorena do 27. veljače 2019. godine.

***
The Mimara Museum cordially invites you
to the opening of the exhibition

Stjepan Đukić Pišta
Grain of salt in the cathedral of spirit

on Wednesday, 6 February 2019 at 7 p.m.
Mimara Museum, Roosevelt Square 5, Zagreb

The exhibition will be open until 27 February 2019.

***
Izložba
STJEPAN ĐUKIĆ PIŠTA
ZRNO SOLI U KATEDRALI DUHA
Muzej Mimara, 6. – 27. veljače 2019.

Stjepan Đukić Pišta,umjetnik je iz vremena ,kad se umjetnost pisala velikim slovima, a umjetnici primjećivali i pozdravljali kao stari prijatelji, radovi im bili zapaženi i poželjni...

Za rana ga primjećuju struka i mediji, širom tadašnje države. Rođen je u mjestu Lozan, srednje školsko obrazovanje stječe u Zagrebu, nakon čega 1971.upisuje akademiju (ALU), a akademski status je regulirao tek 1985.godine. Od tada ulazi u profesionalnu konkurenciju, tragajući stalno za vremenom, uklopljenim u dane i godine, prepoznajući u tom nizu sklad kontinuiteta, prilazeći im s gotovo filozofskim promišljanjem te na simboličan način - u svojim ranijim ciklusima s geometriziranim prugama, odašilje snažne poruke... Nakon toga pozivan je iz mnogih svjetskih galerija da predstavi svoj neobičan ciklus pod nazivom BEZVREMENA OBZORJA. Odlučuje se tada za Australiju, gdje profesionalno djeluje i boravi dulje vrijeme.

Današnji ciklus ZRNO SOLI U KATEDRALI DUHA, zbir je iskustava i dosegnute visoke razine tehnike ulja, slikoreljefa, (u kojoj tehnici je ovdje izložena LEGENDA O VERONIKI DESINIČKOJ), koju je autonomno razvio za veće formate, te akrilika i gvaša, primjenjivanog u žanr scenama i onom što je okosnica njegova stvaralaštva - PORTRETIMA.
Portreti su poseban segment njegova stvaralaštva, s najvišim postignućima, koji su mu omogućili rad na velikim oltarnim scenama, privatnim salonima, vijećnicama, župnim uredima i svetištima te u krapinskoj festivalskoj dvorani. Stvorio je ukupno više od 1500 portreta.

Dobitnik je mnogih većih ili manjih priznanja i nagrada, kao što je otkupna nagrada 1997. g. za "Zagorske orače" u newyorškoj galeriji Agora, potom ona najveća - ZLATNA ARENA, SILVESTRI ART DIRECTORY, u konkurenciji 10.000 autora te godine registriranih i virtualno predstavljenih. S tim su upoznate sve tada relevantne galerije i muzeji u svijetu.

Treba istaći i druga njegova kreativna i umjetnička ostvarenja, kao što su tekstovi za uglazbljivanje, rad s medijima u autorskim emisijama kao što je Paleta portreta na Varaždinskoj televiziji, radio emisije na CNRTV (Sydney) te sada već kultna emisija Zeleno u boji na Radiju Hrvatsko Zagorje Krapina, koja se još uvijek redovno emitira.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno