27.01.2017.

Noć muzeja u Muzeju Mimara

PROGRAM MUZEJA MIMARA
U NOĆI MUZEJA 2017.
18:00 – 01:00

Stalni muzejski postav (prizemlje, I. i II. kat) – Smart Guide, vodstvo stalnim postavom uz pomoć pametnog telefona i Wi-Fi-a. Korištenjem Smart Guidea, besplatnoga multimedijskog vodiča na pametnim telefonima, publika će dobiti pregledan i raznovrstan izvor informacija o umjetničkim djelima u našemu Muzeju. U stalnom postavu izloženo je više od 1500 raznorodnih djela svjetske kulturne baštine nastalih od prapovijesti do XX. stoljeća.

Donatoru u čast (dvorana 42, II. kat)
– ambijentalni postav posvećen donatoru Anti Topiću Mimari.

18:00 – 22:00 – vodstva učenika Glazbene škole Zlatka Balokovića i učenica Ženske opće gimnazije Sestara milosrdnica

MUZEJ MIMARA ZA DVANAESTU NOĆ MUZEJA, KAO I SVAKE GODINE, PRIPREMA BOGAT PROGRAM.

Ovogodišnjoj temi GLAZBA I GLAZBENI VELIKANI Muzej posvećuje dvije prigodne izložbe i koncert mladog glazbenik Abdul-Aziz Husseina.

Izložba SIMFONIJA SLIKA I NOTA
II. kat, Zbirka slikarstva

Riječ je o predstavljanju djela iz Zbirke slikarstva putem glazbe u interaktivnom, edukativnom i zabavnom konceptu cjelovitoga umjetničkog doživljaja pojedinoga likovnog i glazbenog razdoblja europske povijesti. Razgledavanjem muzejske zbirke posjetitelji imaju priliku putem InfraRed kamera otkriti slike poznatih svjetskih glazbenih klasika predstavljenih u njihovim partiturama, portretima i glazbi. Jedinstveni audio-vizalni projekt djelo je autorice slika Jane Žiljak Vujić i umjetničko-glazbene koncepcije maestra Tončija Bilića.
Izložba ORGULJSKA BAŠTINA HRVATSKE,
ORGULJE UMJETNIČKE RADIONICE HEFERER

Kolekcionarska soba Muzeja, dvorana 6, prizemlje, jug

Prigodna izložba u duhu obilježavanja 30. obljetnice djelovanja Muzeja Mimara predstavlja selekcija instrumenata koji su posebno obilježili bogat opus tvrtke Heferer. Mihael Heferer još je prije 168 godina osnovao tvrtku „Heferer – Prvu hrvatsku gradionu orgulja, harmonija i glasovira“, što je čini jednom od malobrojnih obiteljskih tvrtki u Europi s tako dugom tradicijom kontinuiranog bavljenja gradnjom, restauracijom i konzerviranjem orgulja. Radionicu je vodilo pet naraštaja graditelja. Sagradili su 236 orgulja, nekoliko desetaka glasovira i pijanina, mnoštvo harmonija te restaurirali velik broj instrumenata. Na izložbi će, osim vizuala, biti izloženi sljedeći instrumenti proizvedeni i restaurirani u „Prvoj hrvatskoj gradioni orgulja, harmonija i glasovira“.


Međunarodna izložba fotografije
JEDAN ŽIVOT – UNA VITA – EIN LEBEN
Studio Mimara (13. siječnja – 5. veljače 2017.)Izložbom se predstavljaju tri autora: Borko Pusić iz Hrvatske, Gerald Fischer iz Austrije i Claudio Palmisana iz Italije. Velik broj putovanja u daleke kutke svijeta, valjanje na valovima, upoznavanje ljudi, razne kulture, prijateljstva, osjećaj prostora u kojemu se gibamo, hrana, piće, životinje, plavetnilo neba i mora, susreti s čarobnim svijetom podmorja – neke su od tema što su ih autori svojim fotografijama željeli približiti publici.


Izložba ZBIRKA DANIJEL REŽEK
Atrij Muzeja Mimara (19. siječnja – 5. veljače 2017.)


Vojin Bakić
Bik IV, do 1990.
bronca, 15 x 23 x 8 cm

Zbirka skulptura je usredotočena na samo jedan animalistički motiv – na bika, i po tome je jedinstvena u hrvatskoj kulturi. Izlaže se 80-ak skulptura posvećenih motivu bika. Osobitu vrijednost Zbirci Režek daju i djela hrvatskih kipara u velikom rasponu od klasika Džamonje, Bakića, Mačukatina… do mlađih autora: Vesne Bašljan i dr., uglednih keramičara Salvara i dr., te ostvarenja iz Kine, Rusije, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Europe.


20:00 – 20:30 KONCERT, dvorana 35, II. kat
W. A. Mozart: Koncert za klarinet u A duru, KV 622, 1. Allegro, 2. Adagio, 3. Rondo (Allegro); Abdul-Aziz Hussein, klarinet– dobitnik brojnih nagrada na natjecanjima mladih glazbenika, Ivan Batoš, korepetitor

20:00 – 01:00 MUZEJSKA PRODAVAONICA (PRIZEMLJE):
Prigodna prodaja tiskovina i suvenira.

Preuzimanje PRESS kita : Muzej Mimara - Noć muzeja 2017

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno