27.01. - 15.02.2015.

Ljesak na kamenu - izložba skulptura Mihaela Štebiha

Izložba skulptura akademskog kipara Mihaela Štebiha „Ljesak na kamenu“ bit će otvorena u Muzeju Mimara, na Rooseveltovu trgu 5, od 27. siječnja do 15. veljače 2015.

Prezentirano je 50 djela - skulptura u kristalnom staklu, a na izložbi dominira impozantan korpus od 37 skulptura nastalih od 1999. do 2014. g. u oblikovanju kojih je umjetnik sjedinio staklo i kamen u jedinstven umjetnički izričaj. Malo je umjetnika koji su svojim stvaralačkim nervom u cijelosti razumjeli, upili, prihvatili i oblikovali svojstva gradbene tvari svoga djela kao što je akademski kipar Mihael Štebih dubinski sljubio svoje vizije i zamisao s tajanstvenim žićem stakla. Predao se dokraja uronu u stalni i polagani tijek prirodnog procesa i stvorio zaista neponovljiv, autorski jasno oblikovan i oplemenjen od staklenih skulptura satkan svijet. Ta predanost od 1982. postaje prevladavajućom u njegovu stvaralaštvu, a skupina skulptura od kristalnog stakla koje su nastale u razdoblju od 1982. do 1986. otvara se pred nama kao uvodni segment ove izložbe. I dok se u jednom obliku val stakla intenzivne boje izlijeva u prostor sljubljujući se s daškom koji ga dodiruje, u drugome, pak, izvijeno oblo tijelo skulpture kao da želi pokazati svu bujnost snažnih kromatskih naglasaka.

Štebih je na svom umjetničkom putu ostvario brojna djela i u drugim materijalima i tehnikama. Upravo je ta prebogata kiparova popudbina, koja ga prati kroz desetljeća ostvarenja otkrivajući nam njegovu igru u kamenu, bronci, vitrajima, mozaicima, šarenim nanosima mandale, logično dovela do želje da svoju viziju u novom ciklusu stopi s jednim od medija – kamenom. U ovim skulpturama kamen postaje ne samo osloncem, podlogom staklenom čudu Štebihove vizije, već ga akcentuira u svoj njegovoj izvanvremenskoj začudnosti. Ponegdje je pravilni, geometrijski oblik kamenog „postamenta“ kontrast kromatskom uskliku stakla, na drugome se staklena suza spušta na glatku površinu kamena uvlačeći ga u mirnoću kompozicije, dok je kamena vertikala na nekima od njih nerazdvojni dio staklenog sna. Bilo da staklo u kamen utiskuje svoj kipući poljubac ili ga ovlaš dodiruje poput drhtaja usana, ono ga poziva da bude dijelom te nepresušne bajke i blagonaklono ga potvrđuje kao skladnog suputnika u svom obličju.

mr. sc. Lada Ratković Bukovčan

***
Mihael ŠTEBIH rođen je 1948. godine u Čakovcu. U rodnome gradu završio je gimnaziju Josip Štolcer Slavenski. Godine 1967. upisao je studij umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu, a 1968. kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Studij kiparstva završio je 1972. godine u klasi prof. Valerija Michiellija. Usporedno sa studijem kiparstva Štebih nastavlja slikati u tehnici suhog pastela, koji njeguje trideset godina, a razvija i zahtjevne slikarske tehnike vitraja i zidnog slikarstva – fresco i mozaika.

Višegodišnji eksperimenti u različitim kiparskim materijalima (glini, terakoti, gipsu, bronci, drvu i čeliku) rezultirali su izdvajanjem stakla kao kiparskog materijala koji kao medij najviše odgovara njegovoj poetici. Od 1982. Štebih kontinuirano oblikuje skulpture u kristalnom staklu.

Studijskim putovanjima po zemljama Europe, Arapskog poluotoka i Sjeverne Amerike proširuje i obogaćuje svoja kiparska i slikarska iskustva, a 1984. godine odlazi u Kanadu, gdje kao član kanadskih umjetničkih udruženja izlaže slike u pastelu i radove u kristalnom staklu. Autor je više javnih radova u Torontu, Oakvilleu, Hamiltonu i Kitcheneru. Štebihova umjetnička djela postavljena su na javnim prostorima Čakovca, Ljubljane, Varaždina, Preloga, Kotoribe i dr., u sakralnim prostorima, u muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama diljem Hrvatske, Mađarske, Italije, Njemačke, Austrije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Australije i Kanade. Od 1969. do danas izlagao je na više od četrdeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Ostvareno je više od četrdeset njegovih javnih radova. Živi u Čakovcu.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno