21.05. - 18.06.2016.

Kulturni krajolik gospode i skatera - audio instalacija

Potaknuti temom Međunarodnog dana muzeja „Kulturni krajolik“, 21. lipnja u Muzeju Mimara u prizemlju Muzeja Mimara postavili smo audio instalaciju „Muzej Mimara: Kulturni krajolik gospode i skejtera“.

Smješten u srcu grada, Muzej Mimara više je od doma vrijedne umjetničke zbirka i poprišta izložbi, predavanja i koncerata. Skupine Zagrepčana Mimaru već desetljećima odabiru kao mjesto svakodnevnih privatnih aktivnosti i osobnog izražavanja. Rooseveltov trg, svojevrsna ekstenzija neorenesansnog muzejskog pročelja, jedna je od ključnih lokacija zagrebačke skateboard scene.

Na zapadnoj strani muzeja odvija se jednako živopisna aktivnost. U muzejsku kavanu Gymanasium redovito navraćaju bivši učenici Prve muške gimnazije, koja se nekoć nalazila na mjestu muzeja. Kavana tada postaje salonom u kojem se politizira, pružaju svakovrsni savjeti, te obnavljaju uspomene. Pripadnici te „ratne generacije“ 21. svibnja 2016. proslavili su 65. godišnjicu mature.

Utemeljitelj kulturalnih studija Raymond Williams prostor svakodnevice sagledavao je kao kulturni krajolik, koji različite društvene skupine shvaćaju na različit način. Lako je pretpostaviti da je predodžba kulturnog krajolika za starije građane koji se okupljaju u Mimarinoj kavani drukčija od predodžbe aktera subkulturne skate scene Rooseveltovog trga. Snimka njihovih svjedočanstva otkriva, međutim, mnoge međusobne sličnosti: avanturizam, individualizam i ljubav prema sportu.

Zahvaljujemo se bivšim učenicima Prve gimnazije Željku Horvatiću Volti, Josipu Mucku, Franji Podvaleju i Petru Vignjeviću Vigi, te skejterima i skejtericama Heleni Benc, Heleni Janečić, Filipu Kisinu Fiu, Vlatku Pavišiću i Antoniju Pekoviću Peksu.

Kustosica: Leila Mehulić
Kustosica suradnica: Doris Cvetko
Montažer audio zapisa: Miro Manojlović
Dizajnerica: Nika Pavlinek

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno