17.09. - 16.10.2013.

Konstantin i Metodije - braća koja su promijenila svijet

Veleposlanstvo Republike Slovačke u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo kulture Republike Slovačke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Slovački narodni muzej - Povijesni muzej i Muzej Mimara, imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe

Konstanin i Metodije - braća koja su promijenila svijet
u utorak, 17. rujna 2013. u 17 sati u Muzeju Mimara

Godine 2013. Slovačka slavi dva važna jubileja; dvadesetu obljetnicu osnivanja neovisne države Slovačke i 1150. tu godišnjicu dolaska bizantskih misionara Konstantina-Ćirila i Metodija u Veliku Moravsku.

Izložba je posvećena njihovu djelovanju koje je bitno utjecalo na razvitak jezika, pisma i kulture Slovaka, ali i svih slavenskih naroda.

Konstantin i Metodije su bizantski misionari iz Soluna koji su na poziv kneza Rastislava u 9. stoljeću došli u Veliku Moravsku s misijom širenja kršćanstva.

Zahvaljujući njihovu radu papa je prepoznao važnost slavenskog jezika kao dionika kršćanstva i uključio ga u liturgiju, uz latinski, grčki i hebrejski. Uspjesi braće, Konstantina (koji je uzeo svećeničko ime Ćiril) i Metodija osobito su bitni u oblikovanju prvog slavenskog pisma u povijesti - glagoljice.

Dokumenti koji su predstavljeni na izložbi svjedoče o vremenu u kojem su braća živjela i djelovala, te o povijesnim razdobljima u kojima se rađala i razvijala slovačka nacija. Izložba daje povijesni pregled nizom faksimila dokumenata, fotografija i stručnih tekstova.

Kult svetih Konstantina-Ćirila i Metodija ima važnu ulogu u svijesti Slovaka. Oni su od 17. stoljeća stupovi slovačkog nacionalnog preporoda. Baština njihova rada ima značajan udio u osnivanju Slovačke kao države. Njihov simbol dvostruki križ na tri brežuljka nalazi se na slovačkoj zastavi, a njihovo duhovno nasljeđe nagašeno je u temelju državnog Ustava. Bizantski misionari su i danas izvor nadahnuća mnogim umjetnicima.

U cilju podsjećanja na izvore slavenskog jezika i pisma, tako i u smislu osnaživanja vrijednosti pisma i jezika u svijesti naroda, izložba pruža iscrpan uvid u djelovanje Konstantina i Metodija, braće koja su ostvarila značajne civilizacijske pomake u europskoj povijesti.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno