22.11. - 31.12.2016.

Jednostavno nakit - izložba Ete Linčir

Muzej Mimara ima čast pozvati Vas na otvaranje izložbe

Eta Linčir - Jednostavno nakit
u utorak, 22. studenog 2016. u 19 sati.

Izložba ostaje otvorena do 23. prosinca 2016.

***
Eta Linčir u svoju je posvećenost izradi nakita nedvojbeno unijela znanja i iskustva što ih je stekla tijekom školovanja, prenoseći svojim ostvarenjima, u odbljescima i najskrivenijim igrama svjetlosti i sjene, svoje već u mladenačkim danima shvaćene i svladane vještine tvorbe kompozicija i chiaro – scuro prelijeva; studij povijesti umjetnosti nesumnjivo joj je otkrio nepregledno bogatstvo dosega umjetnika koji su stvarali i u nasljedstvo nam ostavljali taj čudesan svijet podsjećajući nas da je nazamjenjiv i beskrajno vrijedan čuvanja i naše ljubavi; upoznavanje i izučavanje vrhunaca izrade nakita u Hrvatskoj i sjajna iskustva u obradi plemenitih metala zauvijek su je odvela na staze umjetničkog izazova oblikovanja nakita kojemu se od 2001. potpuno predaje. Sudjelujući od 2003. godine na brojnim izložbama, autorica nam je prezentirala raznovrstan korpus radova koji sažimaju njezin znalački pristup izradi svakog segmenta cjeline oplemenjene i obilježene snažnim umjetničkim izričajem.

U svijetu nakita Ete Linčir od samih je početaka dominantno srebro. Ono se, sljubljeno s poludragim kamenjem i koraljima, poigrava bogatstvom obličja, postupno se ocrtavajući kao samosvojna tvar preuzimajući na sebe svu složenost izrade i oblika. Od prvotnog „fragmentiranja“ predmeta pojedinim jasno određenim oblikovnim cjelinama, u radovima novog razdoblja jasno se, susljedno i neprimjetno stapaju srebrni „potezi“ oblikujući uresni predmet. I sama umjetnica ističe: prije sam gradila nakit, sada je forma dobivena s jako malo lotanja, često od samo jednog komada pleha. Stoga ne čudi što su radovi izloženi u Muzeju Mimara upravo posveta tom neprekinutom dijalogu umjetnice i srebra, njegova ljeskanja i njegove ekspresivnosti, ali isto tako i njegova zatomljenog sjaja, predanoga čistoći oblika. Znanje i savršena preciznost u izradi predmeta skladnih proporcija i primjerenih dimenzija čine svaki od tih uradaka zasebnim svjedočanstvom potpune umjetničke predanosti.

Autorica je osobno odabrala samozatajni naslov ove izložbe: Jednostavno nakit... No je li to uistinu jednostavno nakit? Ne pozivaju li oblici koji se nižu pred nama svojim lukovljem, oštrim bridovima, skupljenim čahurama ovala i jasnih ploha na sagledavanje kiparske percepcije autoričine? Ne kriju li se u stalnim igrama prigušenog odsjaja metala i doživljaji kiparskoga, neuhvatljivog svijeta znanoga samo najskrivenijem proživljaju umjetničinu? Ne upijaju li srebrne matice i oslonci kamen, koralj i svilu, gospodareći njima u želji za oblikovanjem kompozicije koja će pozvati na užitak... ali ne samo na užitak pri pogledu već i na užitak zbog spoznaje o neuhvatljivoj varijaciji igre forme i svjetlosnih dodira. Prstenovi, ogrlice i narukvice, koji nam se katkad učine preslikom nekoga prepoznatog oblika iz prirode, gotovo istog trena pobjegnu u nove, samo umjetničkoj, stvaralačkoj misli znane forme. Polagani rak oslonjen o koraljne nožice, začahureni puž tordiranoga, žljebastog oplošja, list, ovješeni leptir skupljenih krilca – sve to, ili nijedno od toga, već samo treptaji mašte utisnuti u srebro, odraz nepreglednoga oblikovnog imaginarija autoričina. Nasuprot tome, jednostavna, glatka ili vješto matirana površina drugih predmeta predaje se oštrim orisima geometrijske preciznosti. Svaki od predmeta zatvoreni je oblik koji plijeni pozornost jasnoćom usklađenih proporcija. U dodiru s tijelom oni postaju nenametljiv ures, ne gubeći, međutim, samosvojnu ljepotu i cjelovitost.

Sigurni smo da će i sljedeći pothvati projekti Ete Linčir biti nastavak ovog dojmljivo potvrđenoga umjetničkog putovanja, donoseći nam uvijek nove i začudne oblike utemeljene na nepogrešivoj, znalačkoj izradi i nepresušnoj bajci umjetničine kreativnosti.

mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica
ravnateljica Muzeja Mimara


***
Životopis Ete Linčir

Rođena 1968. u Splitu.
Osnovnu školu završila u Visu.
Godine 1987. završila školu likovnih umjetnosti (Centar za odgoj i obrazovanje u umjetnosti i kulturi), smjer fotografije u Splitu.
Studij povijesti umjetnosti i ruski jezik upisuje1988. na Filozofskom fakultetu u Zadru.
Godine 1991. prelazi u Zagreb te radi kao fotografkinja.

Od 2001. do 2004. radi u Otvorenom atelijeru Lumezi i od tada se bavi izradom nakita.
Od 2004. radi u svom atelijeru u Visu.
Članica je ULUPUH-a, Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita, te članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Skupne izložbe

Izložba na poziv – poziv na izložbu, Otvoreni atelijer Lumezi, Zagreb, 2003.
Izložba na poziv – poziv na izložbu, Kuća „Padovec“, Varaždin, 2004.
Izložba novih članova ULUPUH-a, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2004.
Hrvatski umjetnici nakita 2004, Muzej grada Umaga, Umag, 2004.
Bijeli prsten, Otvoreni atelijer Lumezi, Zagreb, 2005.
Nakit kroz povijest, Zavičajni muzej Stjepana Grubera, Županja, 2007.
Monturono jidra, Kulturni centar Vis, Vis, 2007.
Suvremeni hrvatski nakit, Bratislava, 2008.
Nakit u fotografiji, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2009.
Mednarodna razstava autorskega nakita, Zlatarstvo Kodre, Ljubljana, 2009.
Kontakt T-T, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2010.
60 godina ULUPUH-a, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2010.
46. Zagrebački salon – Rukopisi novog doba, Gliptoteka HAZU, Zagreb, 2011.
Minimalno i maksimalno, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2012.
ART ECO, Galerija Karas, Zagreb, 2014.
Art-eco/višak, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2016.
Modul tijela, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2016.

Samostalne izložbe

Jedro kao odredište, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2007.
Caffe-galerija Po Bota, Split, 2009.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno