18.05. - 31.12.2020.

Izložba u najavi – Iza slike – novi pogled na djela iz fundusa Muzeja Mimara

Izložba
Iza slike – novi pogled na djela iz fundusa Muzeja Mimara

Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
IZLOŽBA U NAJAVI

Poleđine umjetnina ponekad su prekrivene natpisima, naljepnicama, pečatima i drugim tragovima koje je tijekom vremena na umjetnini ostavila njezina bogata povijest. U nekim je slučajevima već sam slikar ili njegov pokrovitelj na umjetnini ostavio trag u obliku potpisa, ili ponekad i natpisa s godinom i mjestom nastanka umjetničkoga djela. Mnogo su češći tragovi koje su kasniji vlasnici umjetnina na poleđinama ostavljali kako bi dokumentirali svoje vlasništvo. Aukcijske su kuće umjetnine obilježavale naljepnicama i drugim oznakama prije nego što su ih prodale, a muzeji svoje predmete posebno označuju prilikom posudbe drugim muzejima ili za potrebe izložbi izvan prostora muzeja. Konačno, svi muzejski predmeti prilikom ulaska u zbirke dobivaju svoje jedinstvene identifikatore pa je tako i Muzej Mimara svakom predmetu iz svoga bogatog fundusa dodijelio inventarni broj.

Ti različiti natpisi, oznake i brojevi predstavljaju vrijedne izvore koji pomažu rekonstruirati provenijenciju i povijest zbirke predmeta, a koja se ponekad može iščitati samo iz podataka na poleđini umjetnine. Povjesničari umjetnosti sve više pažnje posvećuju tim „skrivenim“ stražnjim stranama umjetničkog djela koje samo rijetki imaju privilegiju vidjeti. Ovom izložbom u pripremi želimo publici pokazati skrivene strane umjetnina, ali i pružiti pogled u metode i načine istraživanja povjesničara umjetnosti. Doslovan pogled „iza slike“ tako je i metaforičan pogled iza kulisa rada povjesničara umjetnosti i muzealaca.

U okolnostima pogođenosti dvjema nepredviđenim kriznim situacijama, epidemijom COVID-19 i potresom koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine, a u kojem je znatno oštećen Muzej Mimara kao i brojni drugi zagrebački muzeji, radni procesi u muzeju morali su se prilagoditi novonastaloj situaciji, ali nisu prestali. Pripreme za nove izložbe i aktivnosti teku i dalje, sada usmjerene više prema virtualnom prostoru, a kada se štete na zgradi muzeja saniraju bit će nam veliko zadovoljstvo prirediti Vam izložbu i u prostoru muzeja.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Posjet

Muzej je privremeno zatvoren za posjetitelje