18.02. - 06.03.2016.

Izložba fotografija Janeza Vlachyja - Nedorečeni razgovori

Lica su uvijek fascinantna: njihovi izgledi na portretima nisu samo naličja konkretnih odabranih pojedinaca nego i čovjeka per se. Uspostavlja se predložak što upozorava na ljudski lik: lice postaje medij subjektivnog značenja preko kojega se razotkriva strategija današnjeg vremena, njegova umjetničkog izražavanja.

Možemo li, sukladno tome, zapisati da i suvremeni portret u fotografskome mediju proizlazi iz medijatiziranog lika, što inače utvrđujemo za već odabranu pojavnost u novodobnom slikarstvu? Ta konstatacija zasigurno vrijedi za straight fotografske portrete JANEZA VLACHYJA – za njegove slučajno, no uvijek s osjećajem za karakterno per se odabrane ljude u prolazu.

Ako su Vlachyjevi ženski aktovi prije više od jednog desetljeća proizlazili iz prakse osamdesetih godina 20. st., što znači da su pristajali na erotizam zastaloga, koketno-zavodljivog trenutka, njihov ih autor danas replicira drugačije – na vrijeme koje je inače paušalno opsjednuto pogledom na nago žensko tijelo, dok Vlachy stvara ženske likove u emocionalnoj predanosti i samodovoljnoj zagledanosti dalje od promatrača – voajerista. Subjektivnost autentičnog doživljaja ogleda se i u ženskim portretima lica kao dio tako kontaminirane današnjosti.

Ista konstatacija vrijedi za Vlachyjevu novost-za muške portretne likove, za njihovu varljivu istinitost; a u suštini su ispražnjeni, samodovoljni- njihova groteskna pojavnost odzvanja u kontroverznoj pojavnosti i dubini karaktera.

Takvoj racionalno-osjetilnoj igri, pa i nestašluku ako želite, Vlachy ostaje vjeran i u obojenoj fotografiji. U fotografiji snimljenoj bez filtra, tek s raspoređivanjem dodatne svjetlosti i s primarnim, autorskim rezovima.

Možemo li uz sve navedeno zapisati da je Vlachyjeva fotografija u krajnjoj konzekvenci posvećena idealiziranoj optici u sklopu estetike suvremenog neonaturalizma?

Aleksander Bassin, muzejski savjetnik

***
Janez Vlachy rođen je 17. travnja 1954. u Ljubljani. Studirao je ekonomiju u Ljubljani.
Već 25 godina radi kao profesionalni fotograf.

Izložbe i prezentacije Janeza Vlachyja

***
Preuzmite pozivnicu

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno