01.04. - 17.04.2017.

Iz pasionskog fundusa Muzeja Mimara - izložba uz 26. Svečanosti Pasionske baštine

Izložba - Iz pasionskog fundusa Muzeja Mimara
Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
1. – 17. travnja 2017.

Izložba Iz pasionskog fundusa Muzeja Mimara, postavljena u Muzeju Mimara od 1. do 17. travnja 2017., jedno je od najvažnijih događanja u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja 30. obljetnice djelovanja Muzeja. Ona je plod suradnje s Udrugom Pasionska baština, koja nam je tijekom 26 godina svojega djelovanja podarila prave niske biserja pučkih pobožnosti, književnosti, glazbe...

Prepoznavši u djelovanju Udruge istinsku predanost bezvremenskim vrijednostima ljudske kreativnosti ponesene vječnom spoznajom Kristove patnje, muke i oprosta, Muzej je uvijek iznova otvarao svoja vrata bogatom programu dana Pasionske baštine te je upravo u Muzeju Mimara održano 19 sjajnih izložbi djela velikana suvremene hrvatske umjetnosti te ostvarenja mladih umjetnika.

Bogatstvo fundusa Muzeja Mimara u svojoj je začudnoj slojevitosti izvorište brojnih spoznaja o povijesti i kulturi življenja, a izlošcima su ispričane stotine priča koje nas svojom motivikom uvode u najtananije slojeve ljudske duše, spoznaje i htijenja. Upravo je tematika u kojoj se isprepleće dubina proživljenih trenutaka ljudske vjere i ufanja našla svoj izričaj u djelima zbirke slikarstva, skulpture i primijenjenih umjetnosti, a dnevi Kristova života, njegove bezvremenske ljubavi i patnje u nekima su od njih našli svoje ponajbolje utjelovljenje.

Odabrana djela iz fundusa Muzeja Mimara prezentirana na ovoj izložbi posvjedočuju svu snagu istinske vjere te obilježavaju još jednu u nizu izložbi isklične kakvoće koja je obilježila našu dosadašnju suradnju. Gotičko slikarstvo Italije; Čovjek boli, djelo iz kruga Alberta Boutsa; njemačko renesansno reljefno Raspeće s Marijom i Ivanom, djelo Sebastiana Lochera; Križ iz Limogesa (XIV. st.); Raspeti Krist, talijanska skulptura s početka XVII. st. – samo su neka od 36 izloženih djela koja pred nas donose vječnost Kristove biti. Njihova kakvoća i umješnost njihove izradbe ponajbolja su potvrda predanosti vjeri i vječnoj ljudskoj potrebi za ljepotom koja u uskrsnuću i trajanju svega što uzvisuje i oplemenjuje ljudsko biće nalazi smisao postojanja.

Sigurni smo kako će i ova izložba ostaviti dojmljiv trag u brojnim slojevima djelovanja Udruge Pasionska baština te ujedno uveličati 30. obljetnicu djelovanja Muzeja Mimara.

mr. sc. Lada Ratković Bukovčan


***
26. svečanosti Pasionske baštine koje se održavaju pod pokroviteljstvom Skupštine grada Zagreba otvaraju se u subotu, 1. travnja 2017. u 12 sati u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5 pozdravnim riječima domaćina i uvaženih gostiju.

Program 26. svečanosti PASIONSKA BAŠTINA 2017.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno