17.12.2013. - 12.01.2014.

Ishodišta - izložba nakita i objekata Lazera Roka Lumezija i Eve Lumezi Šimatović

Izložba nakita i objekata Lazera Roka Lumezija i Eve Lumezi Šimatović Ishodišta otvorena je u Muzeju Mimara od 17. 12. 2013. do 12. 1. 2014. godine.

Publika može uživati u razgledavanju 80tak izloženih predmeta izrađenih od plemenitih kovina. Ulaz na izložbu je slobodan.

ISHODIŠTA je naziv izložbe kojom par umjetnika nakita želi pokazati otkuda kreću u promišljanju oblikovanja nakita. Skulptura i instalacije (objekti) slobodnije nego zadata utilitarnost nakita mogu pokazati izvore kreativnog vizualnog doživljaja ovo dvoje umjetnika. Pogotovo mlađi član ovog dueta radi fragilnosti objekata koji je nadahnjuju ,sa hendikepom može svoj izraz pretvoriti u nakit koji zahtjeva izvjesnu tvrdoću i otpornost na habanje materijala. Zato je ovo izložba koja pokazuje rad u progresu, i o nastanku…

LAZER ROK LUMEZI
Umjetnik oblikovanja u plemenitim kovinama svojom pojavom osamdesetih unio je nov duh u oblikovanje nakita .

«Samostalna izložba nakita Lazera Lumezija održana u Muzeju za umjetnost i obrt 1986.godine bila je među događajima koji su u tom razdoblju značajno obilježili produkciju autorskog nakita» (Arijana Koprčina, kustos za plemenite kovine, MUO)

Radi otvorenosti da svoje znanje prenosi drugima i otvara nove vidike pristupu oblikovanja plemenitih kovina ,a istovremeno radi i na očuvanju i prenošenju tradicijskih vještina suradnjom s Restauratorskim zavodom Hrvatske, etnografskim muzejima u Splitu i Zagrebu, Sinjskoj alci i Blatskoj kumpaniji… ministar Božo Biškupić naziva ga bardom u hrvatskoj nakitnoj disciplini.

Osim tečajeva koje sustavno daje, otvara mogućnosti izlaganja i drugim autorima koji su već etablirani pa i drugima koji to još nisu. Time daje vidan doprinos hrvatskoj kulturnoj klimi na tom području umjetničkog rada.

U svojoj « ŠKOLICI» kroz desetak godina podučio je vještinama više od stotinu učenika od kojih desetak njih danas stvaraju kao priznati umjetnici.

EVA LUMEZI ŠIMATOVIĆ
Stvara već dugo svojim minimalističkim, duhovitim stilom. Ostvarila je vlastit ,vrlo prepoznatljiv izraz – prepoznajući «sitnice» iz svakodnevice koje govore o osjetljivosti za male sudbine, za korišteno i odbačeno , ne prepuštajući zaboravu ništa što ima u sebi tragove ljudskosti i prolaznosti. Ona daruje nezaborav krhkim predmetima darujući im naslovnu ulogu.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno