15.03. - 23.03.2017.

Hrvatska kroz oči inozemnih veleposlanika

Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
15. – 23. ožujka 2017.

S ciljem proslave 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom, Njezina Ekscelencija dr. Tanya Dimitrova, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj i Njegova Ekscelencija g. Philippe Benoit, veleposlanik Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj organizirali su jedinstveno natjecanje te izložbu u Muzeju Mimara koja će biti otvorena od 15. ožujka do 23. ožujka ove godine.

Pod nazivom Hrvatska kroz oči inozemnih veleposlanika na izložbi će se moći pogledati 45 fotografija s prizorima Lijepe naše, čiji su autori 35 veleposlanika u Republici Hrvatskoj, a koje su oni snimili na poziv Njezine Ekscelencije dr. Tanye Dimitrove i Njegove Ekscelencije g. Philippea Benoita. Autoru najbolje fotografije nagradu će uručiti Njezina Ekscelencija gđa. Kolinda Grabar Kitarović na svečanom otvorenju 15. ožujka.

Proces obabira izloženih fotografija te onih koje će biti nagrađene povjeren je kompetentnom i nezavisnom žiriju koji broji sedam članova: dva profesionalna fotografa – g. Damira Hoyku i g. Davora Rostuhara te po jednog predstavnika Ureda predsjednice, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice.

Oni su odabrali 45 fotografija od 150 pristiglih procesom pažljive evaluacije njihove kvalitete, baziranom na strogim tehničkim i umjetničkim kriterijima.

Pristigle fotografije anonimno su postavljene na iCloud te je svaki član žirija ocijenio svaku od njih, s time da su slike umjesto naslova imale svoj broj. Na kraju ocjenjivačkog procesa, evaluacijski su bodovi bili zbrojeni te je prvih 45 fotografija na listi ušlo u izbor za izložbu. Dva su profesionalna fotografa imala pravo veta ako su smatrali da neke od fotografija koje su odabrali drugi članovi žirija ne zadovoljavaju tehničke ili umjetničke uvjete. Također, pravo na veto je imao i član Ureda predsjednice ako je smatrao da fotografija može negativno utjecati na sliku i/ili reputaciju Republike Hrvatske.

Fotografija koja skupi najveći broj bodova pobjednik je ovog natjecanja, a također će se dodijeliti nagrade za drugo i treće mjesto. Članovi žirija koji su predstavnici već spomenutih institucija, pojedinačno su odabrali po jednu fotografiju koju će nagraditi posebnim nagradama. Tako će Njegova Ekscelencija, g. Davor Ivo Stier, uručiti nagradu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, dr. Nina Obuljen Kožinek uručit će nagradu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, g. Milan Bandić će uručiti nagradu Grada Zagreba, a g. Ratomir Ivčić nagradu Hrvatske turističke zajednice.

G. Davor Rostuhar uručit će nagradu za treće mjesto na natjecanju, g. Damir Hoyka, nagradu za drugo mjesto, a na samom kraju ceremonije otvaranja Njezina Ekscelencija gđa. Kolinda Grabar Kitarović kao službena pokroviteljica ovog događanja uručit će prvu nagradu na natječaju autoru, odnosno autorici najboljeg rada.

Ova je izložba poseban dar diplomatske zajednice Republici Hrvatskoj.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno