04.04.2016.

Edinburgh University Renaissance Singers - Glazba iz Shakespearova doba

Hrvatska glazbena mladež i Muzej Mimara imaju čast pozvati Vas na koncert

Glazba iz Shakespearova dobau izvedbi zbora Edinburgh University Renaissance Singers / Renesansni pjevači Sveučilišta u Edinburghu

koji će se održati u Muzeju Mimara 4. travnja 2016. s početkom u 20 sati.

Ravnatelj zbora je dr. Noel O’Regan, izvanredni profesor glazbe na Sveučilištu u Edinburghu.

Ulaz na koncert je slobodan uz prethodnu najavu u Hrvatskoj glazbenoj mladeži na hgm@hgm.hr ili telefonom na 01 01 6111 604/ 6111 600.

***
Zbor Edinburgh Renaissance Singers (Renesansni pjevači Sveučilišta u Edinburghu) osnovali su 1967. studenti tog sveučilišta. Članovi su uglavnom studenti, profesori i bivši studenti, a repertoar zbora usredotočen je na renesansna i rana barokna djela. Zbor redovito nastupa u Škotskoj i publici diljem zemlje predstavlja bogatstva polifone glazbe 16. stoljeća. Nastupaju i u Engleskoj, Irskoj, Armeniji, Austriji, na Cipru, u Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj, sudjeluju na festivalima, a nastupali su i u katedralama u Santiagu (Španjolskoj) i Palestrini, u bazilici u Assisiju te brojnim drugim povijesnim građevinama. Surađuju s glazbenicima specijaliziranima za muziciranje na ranim instrumentima u izvedbama remek-djela kao što su Monteverdijeve Večernje te polifona vokalna glazba Praetoriusa, Victorije i drugih. Zbor je snimio nosače zvuka s djelima raznih skladatelja, a jedan od njih posvećen je škotskim renesansnim skladateljima.

Ravnatelj Renesansnih pjevača dr. Noel O’Regan izvanredni je profesor glazbe na Sveučilištu u Edinburghu. Diplomirao je na Nacionalnom sveučilištu u Irskoj, a doktorirao na Sveučilištu u Oxfordu na temu rane barokne rimske polifone vokalne glazbe. Objavio je knjigu o nadbratsvu SS. Trinità dei Pellegrini u Rimu te brojne članke o glazbi i mecenstvu Palestrine, Victorije, Lassusa i drugih. Član je uredništva časopisa Early Music i novog međunarodnog izdanja o Palestrini, za koje je 2013. uredio svezak glazbe za trostruki kanon. 1995. za svoj je rad povezan s tim skladateljem dobio prestižnu nagradu grada Palestrine.

Zbor uglavnom pjeva renesansnu glazbu raznih autora, a večera su na programu i dva djela hrvatskih renesansnih autora - Julija Skjavetića i Ivana Lukačića. Uz njih večeras su na programu i Felice Anerio, Tomás Luis de Victoria, Jacob Handl Gallus, Thomas Morley, Robert Jones, William Byrd, Nathaniel Giles, Orlandus Lassus, Tomaso Cecchini, Robert Johnson, Heinrich Schütz te John Angus.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno