12.05. - 30.05.2014.

Dodir stakla - izložba suvremenog nordijskog stakla

U Muzeju Mimara, na Rooseveltovu trgu 5 u Zagrebu, od 12. do. 30. svibnja održava se izložba suvremenoga nordijskog stakla DODIR STAKLA. Izložbu su, u suradnji s Muzejom Mimara, organizirala veleposlanstva Danske, Finske, Norveške i Švedske s ciljem, kako su sami organizatori naglasili, promoviranja nordijskog stakla, dizajnera i proizvođača, pokazujući istodobno suradnju nordijskih zemalja u umjetničkom stvaralaštvu.

Na izložbi je prezentirano 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklana i studija koji su većinu svojih djela ostvarili suradnjom s vrhunskim umjetnicima, arhitektima i dizajnerima. Njihova je proizvodnja plod vještine i znanja majstora staklara, a mnogi od tih umjetnika sami izrađuju svoja djela. Pred nama su ostvarenja nepogrešive istančanosti nordijskog dizajna utkanoga u danas izrađivane predmete koje su vizionarski dalekih 30-ih i 60-ih godina XX. stoljeća osmislili Alvar Aalto, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva i drugi suradnici finske Iittale. Jednostavni oblici pročišćenih obrisa, koji su spoj utilitarnosti predmeta i estetske prosudbe autora, jasno su izraženi u djelima Ingegerd Raman nastalima u švedskoj staklani Skrufs, ali i u dizajnu čaša – zamisli danskog arhitekta Jorna Utzona, tvorca zgrade Opere u Sydneyu.

Osmišljeni prije nekoliko desetljeća, oni se izrađuju i danas stapajući se s brojnim predmetima izrađenima od 2010. do 2014. g. te postajući dio plodne scene na kojoj se ideje mladih stvaratelja povezuju s vrhunskom vještinom staklarske izradbe poput, primjerice, ostvarenja norveške staklane Magnor. Mnogi među njima i sami su staklari te svoju primarnu zamisao prate i oblikuju do završnog trenutka, utiskujući u staklenu membranu predmeta i svoju zamisao i svoj dah.

Na izložbi su, nabrojimo ih redom jer se njihova djelatnost isprepleće u neraskidivu sliku skandinavskog dizajna, svojim ostvarenjima zastupljeni staklana Holmegaard, ARCHITECTMADE i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklana Iittala, Lasismi i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u staroj, povijesnoj tvornici u Riihimäkiju) iz Finske; staklane Hadeland, Gjovik i Magnor, te studio Nostetangen Glass iz Norveške; staklane Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.

Autorica izložbe je mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica Muzeja Mimara, a dizajnerica kataloga i svih tiskovina vezanih za izložbu je Korana Jelovac.

Lada Ratković Bukovčan

Preuzmite:
Legende uz fotografije

Preuzmite:
Katalog izložbe "Dodir stakla"

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno