25.04. - 15.05.2014.

Bajkovita čipka Rusije

Predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba, udruga Intermezzo i muzej Mimara
imaju čast pozvati Vas na svečano otvaranje izložbe
Državnog muzeja čipke iz Vologde
pod pokroviteljstvom Grada Zagreba

Bajkovita čipka Rusije

u petak, 25. travnja u 19 sati, muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb.

***
Bajkovita čipka Rusije
Izložba Vologodskog državnog muzeja, odjel Muzej čipke

Izložba Bajkovita čipka Rusije priča je o vologodskoj čipki na batiće, najpoznatijoj čipki Rusije koja ima status nacionalnog kulturnog dobra. Gostovanje izložbe Muzeja čipke iz Vologde u Hrvatskoj započinje u Muzeju Mimara. Među izlošcima iz fundusa zbirke Vologodskog državnog muzeja uz panoe sa čipkama nalaze se i odjevni predmeti (haljine, bluze, šalovi, večernji ogrtači), ukrasni prekrivači i stoljnjaci. Uzorci su rađeni prema predlošcima poznatih slikara čime se stvara ozračje čipkaste čarobne bajke. Izložba Bajkovita čipka Rusije iznenadit će posjetitelje raznolikoćšu prikazanih tema i motiva u kojima su vizualizacije ptica i cvijeća iz mašte, bajkovitih bojarskih kuća i hramova najvažniji kompozicijski elementi. Za vologodsku čipku specifične su velike dimenzije eksponata koje posjetitelje neće ostaviti ravnodušnim.

Središnji eksponat je pano Svetinje Vologde (2003.) autorice A. N. Arakčejevoji na kojemu je grad Vologda predstavljen kao istinska čipkarska prijestolnica Rusije – kraj hrama sa zvonicima smještena je čipkarica kao simbol grada. Vologodska čipka naziva se i vječno inje jer podsjeća na staklo pokriveno injem, zimske krajolike i mećavu, smrznute pahuljice. Istovremeno, vologodska čipka sadrži prikaze raskošnih buketa cvijeća i vrtova u cvatu koji se mogu vidjeti na stoljnjacima Trijumf, Sjeverna rapsodija, Bobičasta i Ljetno cvijeće. Pelerina Ažur, večernji ogrtač Eugenija i jakna Za dame stvaraju lik fine mlade dame čiji stil određuje čipka – glatki, pomalo ponosan, profinjen.

U vologodskoj regiji proizvodnja čipke najraširenija je bila na prijelazu s 19. u 20. stoljeće, kada se izradom čipke bavilo oko četrdeset tisuća čipkarica. Danas je aktivno nekoliko tvrtki – Snježna pahuljica, Vologodska čipkarica te je otvoreno nekoliko centara narodne umjetnosti, a čipkarstvo se sustavno podučava u Guvernerskoj srednjoj školi narodnih obrta. Vologodska čipka ima visoku umjetničku vrijednost, do današnjeg dana radi se ručno kao što se radila i prije 200 godina.

Ovo gostovanje Muzeja čipke iz Vologde rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje s Udrugom Intermezzo, tijekom koje je hrvatska čipka u više navrata gostovala u Rusiji. Izložba Bajkovita čipka Rusije može se razgledati u Zagrebu u Muzeju Mimara od 26. travnja do 15. svibnja. U organizaciji gostovanja u Zagrebu u Muzeju Mimara sudjelovali su: Udruga Intermezzo, Muzej čipke iz Vologde, Muzej Mimara i Predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba, a pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba. Nakon gostovanja u Zagrebu seli se u Narodni muzej u Zadru gdje će biti otvorena tijekom cijele ljetne sezone.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno