04.11. - 28.11.2010.

33. Zagreb salon

Godine 1892., samo godinu dana od održavanja prve međunarodne izložbe fotografija u Beču, pod okriljem Društva umjetnosti osnovan je u Zagrebu "Klub fotoamateurah fotografah". Klub je godine 1910. održao prvu međunarodnu izložbu fotografije u Zagrebu. Od tada pa do danas, u organizaciji Kluba, koji je 1922. preimenovan u Fotoklub Zagreb, održane su u Zagrebu ukupno 32 međunarodne izložbe koje od 1962. nose naziv "Zagreb salon".

Ove, 2010. godine, naš "Zagreb salon" u svojem trideset i trećem izdanju ponosno slavi stotu obljetnicu. Njegovom organizacijom mi ne samo da još jednom predstavljamo međunarodnu izložbu svjetske razine, nego ujedno odajemo i počast trudu koji su generacije naših članova uložile u očuvanje tradicije ove iznimne manifestacije. Trud je prepoznao i predsjednik Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ivo Josipović te je Fotoklubu Zagreb dodijelio Povelju Republike Hrvetske za osobiti doprinos u promociji hrvatske kulture.

U znaku ovog važnog jubileja ne treba govoriti samo o prošlosti "Zagreb salona", treba govoriti i o njegovoj budućnosti. Upravo je u tijeku još jedna od velikih promjena u tehnologiji snimanja i prezentacije fotografije. Dolazi nam digitalno doba. Analogna nas fotografija polako napušta i uskoro će zauzeti svoje mjesto u povijesnom nizu tehnoloških rješenja započetih dagerotipijom. No, fotografija je u prvom redu umjetnička disciplina, a tehnologija je samo u službi tog cilja. "Zagreb salon" oduvijek je pratio svjetska kretanja, bio otvoren novim stremljenjima i podjednako prihvaćao sve fotografske stilove i pravce.

Uprava kluba i njezini članovi trudit će se zadržati "Zagreb salon" kao značajnu odrednicu na kulturnoj mapi svijeta. Nadamo se da će nove generacije, koje tek trebaju doći, znati prepoznati vrijednosti koje ćemo im prenijeti, a koje su nama ostavili naši prethodnici.

mr.sc. Damir Tiljak
predsjednik Fotokluba Zagreb

Vezani sadržaj

Izdanja

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno